15.12.2017.

13:14

Foto:

Vesti

RODITELJI, OPREZ! Vrtićima hara opasni i zarazni virus BRNU za koji NE POSTOJI LEK!

Veoma zarazni virus BRNU poslednjih nedelja hara među decom po vrtićima širom Srbije, saznaje Informer. Reč je o bolesti koja izaziva visoku temperaturu i plikove po rukama, nogama i ustima, a prenosi se izuzetno lako, čak nije potreban ni direktan kontakt među decom.

Zaraza traje od tri do deset dana i za nju praktično nema leka, već mora da se čeka da prođe sama od sebe. Dobra stvar je što su komplikacije kod ove bolesti veoma retke i što kad prođe, ne ostavlja posledice. 

Nema leka
Za BRNU ne postoji terapija, može se samo skidati temperatura i sanirati koža oštećena plikovimaDr Saša Milićević, pedijatar

Virus BRNU  

Simptomi* visoka temperatura
* plikovi i osip po dlanovima, tabanima i ustima
* promene na koži na kolenima, laktovima i genitalijama

Prenosi se preko* stolice
* pljuvačke
* sekreta u nosu
* tečnosti iz plikova
* predmeta, posebno igračaka

Kako se ublažava* telo prati toplom vodom i sapunom
* telo dobro osušiti posle pranja
* koristiti antibiotske praškove ili kreme da bi se sprečila infekcija

Prevencija * pranje ruku, posebno posle toaleta i menjanja pelena
* kod kuće i u dečijim kolektivima i igraonicama dezinfikovati igračke

Pedijatri, Informerovi sagovornici, objašnjavaju da bolest najčešće počinje povišenom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma javlja se osip, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ponekad i na kolenima, laktovima i genitalijama. Pedijatar Saša Milićević kaže za Informer da se taj virus ranijih godina javljao uglavnom leti, ali da se ovog puta pojavio sredinom novembra, u hladnijem periodu godine. 

- BRNU, što je skraćenica za bolest ruku, nogu i usta, manifestuje se pojavom osipa u ustima, na grlu, jeziku, desnima, nepcu ili sa unutrašnje strane obraza. Plikovi su crveni i mogu da pucaju i na tom mestu ostaje oštećena koža. Slične promene se javljaju i na šakama i stopalima i traju od tri do deset dana - objašnjava doktor Milićević.

On kaže da ukoliko roditelji primete navedene simptome, decu treba obavezno da odvedu kod lekara, ali da ne postoji terapija koja bi delovala na direktan uzrok bolesti.

- Roditeljima se savetuje da spuštaju deci visoku temperaturu i da se konsultuju sa doktorima o kremama ili losionima za negu kože. Srećom, vrlo retko se javljaju komplikacije, ali treba voditi računa da dete osip ne raščeše, kako ne bi došlo do infekcije - objašnjava Milićević, i dodaje da treba imati na umu da su nakon oporavka od bolesti deca još nekoliko nedelja kliconoše:

Retke komplikacije
Dobra stvar je što se kod ove bolesti retko javljaju komplikacije, a kada se dese, izazivaju meningitis i encefalitisDr Nevenka Dimitrijević

- Zbog toga je veoma važno da deca još neko vreme po prolasku bolesti ne idu u vrtić. U suprotnom, moguće je da izazovu epidemiju među drugim mališanima iako su preležali virus.

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević objašnjava da se ova bolest decenijama nije pojavljivala tako masovno kao sada.

- BRNU se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom, tako da se virus lako prenosi preko stolice, pljuvačke, sekreta u nosu ili tečnosti iz plikova, a moguća je zaraza i preko predmeta, najčešće igračaka. Zbog toga se domovima zdravlja javljaju i roditelji koji su se zarazili od sopstvene dece. Dobra stvar je da se komplikacije javljaju u izuzetno retkim slučajevima. Tada može da dođe do meningitisa (zapaljenja moždanih ovojnica) ili encefalitisa (zapaljenja moždanog tkiva) - kaže ona.

Sve više komplikacija od morbila

Uporedo sa sve većim brojem zaraženih morbilama vrtoglavo raste i broj pacijenata koji imaju komplikacije zbog ovih boginja. Zvanični podaci kažu da je od ukupnog broja obolelih, a njih je 456, više od trećine primljeno u bolnicu zbog komplikacija. Kao najteža registruje se upala pluća, koja je dosad dijagnostikovana kod čak 47 osoba!

Od početka oktobra epidemija morbila prijavljena je na Kosovu i Metohiji i u još sedam gradova u Srbiji - Beogradu, Kraljevu, Nišu, Bujanovcu, Velikoj Plani, Bojniku i porodična epidemija u Tutinu. Osim u tim mestima, malih boginja ima i u Subotici, Vranju, Smederevskoj Palanci i Novom Sadu.

Tagovi: