05.01.2018.

10:05

Foto:

Vesti

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA ne jenjava pre marta!

Za Radovanovića je ohrabrujuće što poslednjih sedmica, kako je primetio, sve više roditelja dovodi decu na vakcinaciju što utiče na tok epidemije.

- To je jedna od najzaraznijih bolesti i nivo otpornosti populacije mora da bude izuzetno visok, čak 95 odsto. Mi smo 1971.godine uveli vakcinaciju, a 1996. smo uveli dve vakcine i godine su vakcinisana deca pred polazak u školu, tako da su oni koji su rođeni posle 1990.godine zaštićeni - rekao je epidemiolog za RTS.

Objasnio je da deca koja imaju imunološke poremećaje, leukemiju, akutne zarazne bolesti ili alergije ne mogu da se vakcinišu i da je jedini način da takva deca budu bezbedna da okruženje bude imuno.

- Akumulirao se vremenom broj nevakcinisane dece, naročito u urbanom sredinama. Kada gledamo statistiku Vojvodina ima viši obuhvat, ali izuzetak je Novi Sad i nije slučajno što se tamo pojavila epidemija - smatra Radovanović i dodaje da je razumno "što zdravstvene vlasti propisuju vakcinaciju do 14 godina i da bi vakcinacija starijih od 30 godina bila preporučljiva u vanrednoj situaciji".

Na konstataciju da se u javnosti uz MMR vakcinu često vezuje pojava autizma, Radovanović navodi da se radi o jednoj o najštetnijih zabluda lansiranih u medicini poslednjih decenija.

- Ove dve pojave nemaju apsolutno nikave veze osim što se vremeski podudaraju zato što u drugoj i trećoj godini roditelji obično uočavaju da nešto nije u redu sa detetom i povezuju to sa vakcinacijom. Međutim, stručnjaci mogu da otkriju autizam mnogo pre prvog rođendana - tvrdi epidemiolog.

Upitan da li odgovornost zdravstvenih radnika, posebno pedijatara, u ovom trenutku treba da bude veća, Radovanović kaže da mnogi pedijatri idu "linijom manjeg otpora" i preporučuju vakcinu tek kada dete prohoda i progovori. 

- Ozbiljne naučne studije pokazuju da su komplikacije, ma kako bile retke, najmanje ako se vakcina daje između 12. i 15. meseca što je predviđeno našim kalendarom. Ma kako visoka temperatura posle vakcinacije delovala uzmenimirujuće za roditelje, koja se javlja kod dece starije od 15 meseci, to je ništa u odnosu na bolesti od koje umiru nevakcinisani - naglašava epidemiolog.

Tagovi: