11.01.2018.

14:20

Foto:

Vesti

U SRBIJI SVAKE GODINE 190.000 ŽENA ABORTIRA! Na jedno rođeno dete obave se tri abortusa!

Na svako rođeno dete u Srbiji obave se čak tri abortusa, alarmantni su podaci domaćih stručnjaka! Prevedeno u brojke, to znači da se u odnosu na 64.000 beba, koliko se prosečno godišnje rađa u našoj zemlji, dogodi blizu 190.000 neželjenih prekida trudnoće.

Zabrinjava i podatak da 28,9 odsto tog broja, dakle skoro trećinu, čine žene koje nikada nisu rađale. Stoga nije ni čudo što imamo tek 1,64 deteta po paru, što je ispod svakog minimuma.

Teške posledice


Zvanične statistike o broju abortusa nema jer se samo 17.000 zahvata radi u državnim bolnicama, dok se ostali obavljaju u privatnim klinikama, koje ne vode evidenciju o tome. Pritom, samo državne bolnice imaju kvalitetne programe koji ženama pre konačne odluke ukazuju na moguće posledice abortusa po zdravlje. Naš poznati ginekolog, profesorka dr Mima Fazlagić kaže da ne postoje tačni podaci koliko se abortusa uradi kod nas, ali da već godinama važi pravilo da na jedan porođaj dođu čak tri prekida trudnoće.


- Zvanični podaci kažu da se godišnje uradi oko 17.000 abortusa u Srbiji, a na taj broj se dodaju i privatne klinike, rad na crno, ali i one male državne ustanove koje ne vode evidenciju. Po pravilu, svaka žena do desete nedelje trudnoće ima pravo da uradi abortus, dok između desete i 20. nedelje za to mora da dobije dozvolu za tu intervenciju. Komisiju čine ginekolozi, psihijatri, socijalni radnici. Tu su i oni slučajevi kada žena donese izveštaj od ortopeda, hirurga ili neuropsihijatra da joj trudnoća ugrožava zdravlje i tada se abortus automatski obavlja -
objašnjava naša sagovornica.

TRUDNE STUDENTKINJE SE SUOČAVAJU SA BROJNIM PROBLEMIMA! Uskoro STIŽE rešenje!

Ona upozorava da posledice abortusa mogu biti teške i opasne, bez obzira na to da li je žena do tada rađala ili ne.


- Pre nego što donese konačnu odluku, žena mora da potpiše saglasnost da pristaje na namerni prekid trudnoće i da je upoznata o svim komplikacijama koje on sa sobom nosi. Zbog ozbiljnosti zahvata, tegobe su neizbežne, ali ih mi lekari delimo na rane i kasne. Rane komplikacije su veliko krvarenje, nezatvaranje materice, posledice anestezije. Dok u drugu grupu spadaju hormonski poremećaji, začepljenje jajovoda, poremećaji menstrualnog ciklusa - priča dr Fazlagić.


Profesorka dr Snežana Rakić upozorava da su abortusi jedan od bitnih razloga zašto na jedan par u Srbiji dođe tek 1,64 deteta, što je veoma negativan trend.


- Na namerni prekid trudnoće se uglavnom odlučuju žene između 25 i 35 godina, koje su već rađale. Ali, nažalost, ima i onih koje se nikada nisu ostvarile u toj ulozi, što može biti opasno po njihovo zdravlje i uopšte mogućnost da ikada rode. One na taj način mogu sebe da uskrate za širenje porodice. Statistički podaci pokazuju da se na svaku rođenu bebu urade tri abortusa. Ukoliko se ne radi o poremećaju ploda, onda se na to odlučuju zbog karijere i društvenog života - kaže dr Rakić.

Ukazati na štetnost


Da drastično veliki broj abortusa u našoj zemlji i te kako negativno utiče na natalitet i demografsku sliku potvrđuje i demograf Goran Penev.


- Teško je komentarisati ovu temu, jer svi znamo da u Srbiji ne postoji tačan i precizan podatak koliko se abortusa uradi. I onih 17.000, koliko se obavi u državnim bolnicama, mnogo je, a kamoli kada se njima doda ukupan broj sa privatnih klinika. Ženama mora da se podigne svest koliko je pobačaj štetan, ali i opasan i kakve posledice sve može prouzrokavati. On je jedan od bitnih razloga loše demografske slike u Srbiji - smatra Penev.

DEMOGRAFSKA SLIKA SRBIJEPoređenje - prvih devet meseci
godina broj umrlih broj rođenih razlika
2016. 72.895 46.660 -26.235
2017. 77.723 47.007 -30.716
podaci: Republički zavod za statistiku

Tagovi: