25.01.2018.

16:05

Foto:

Vesti

PREMINUO VUK KRNJEVIĆ, urednik kultnih serija "OTPISANI" I "SALAŠ U MALOM RITU"!

Krnjević je autor 26 knjiga pesama, osam knjiga eseja, kritika i antologija, bio je više decenija urednik "Prosvete" i časopisa "Književnost", kao i urednik u RTS-u.

Dobitnik je Zmajeve nagrade, nagrade SANU iz Fonda "Branko Ćopić", nagrada "Milan Rakić" i "Kočićevo pero" i Povelje za životno delo UKS. 

Krnjević je bio urednik kultnih jugoslovenskih televizijskih serija "Otpisani" i "Salaš u malom ritu", kao i scenarista brojnih igranih i dokumentarnih filmova.

Krnjević je rođen u Sarajevu, 6. maja 1935. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu. Studirao je u Beogradu i diplomirao na grupi za južnoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik. 

Postdiplomske studije iz dramaturgije pohađao na Humboltovom univerzitetu u Berlinu.

U izdanju beogradskog "Sveta knjige" prošlog leta je izašla njegova poslednja knjiga poezije, za koju je kako je proročanski tvrdio da je oproštajna.

- Napisao sam svoju oproštajnu knjigu pesama koja se zove Zaklon, da se zaklonim od ovoga sveta koliko je moguće i da završim sa pisanjem pesama. To su oproštajne pesme, a sada ću da pišem memoare koji će biti dosta uzbudljivi. Poznavao sam dosta znamenitih ličnosti kao što su Andrić, Crnjanski, Dušan Matić sve do mojih vršnjaka, stanovnika ove kugle zemaljske. Počasni sam član Udruženja književnika, dobio sam sve moguće počasti i nagrade koje se mogu dobiti, pa mi je i toga preko glave - rekao je u jednom od svojih poslednjih intervjua Vuk Krnjević.  

Tagovi: