09.03.2018.

14:02

Foto:

Vesti

(VIDEO) AKO PIJANI SEDNETE ZA VOLAN, nema više novčanih kazni - ČEKA VAS ZATVOR!

- Kazne nisu svemoguće. Kazne pre svega za alkohol moraju da budu oštre i moraju da bole onoga ko ima nameru da pijan sedne za volan i da ga odvrate od toga. Alkohol i volan ne idu zajedno - istakao je Okanović, koji smatra da bahatim vozačima treba trajno oduzeti vozilo. 

Prema njegovim rečima, predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja u pojedinim segmentima predviđaju i smanjenje kazni.

Okanović je apelovao na nadležne da ne smanjuju kazne za prekoračenje brzine u naseljenim mestima, jer će vozači kojim nije bitna novčana kazna odmah podići brzinu sa 70 na 80 kilometara na sat. 

printscreen

- Apelujem da se ne spušta granica za oduzimanje dozvole za prekoračenje brzine u naseljenim mestima - istakao je Okanović i napomenuo da će vozači koji budu imali više od dva promila alkohola u krvi biti kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, sa 15 kaznenih poena i devet meseci bez dozvole. 

Osoba, koja je kriva za nezgodu, a imala je alkohol u krvi, snosi svu štetu, istakao je Okanović.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi za "Novo jutro" da je u prethodnom periodu oduzeto oko 10.000 vozačkih dozvola za ljude koji su skupili 18 negativnih poena, a na rehabilitaciji je oko 3.000 ljudi.  

printscreen

- Kazne neće sve rešiti - istakao je Božović i dodao da treba delovati preventivno i učiti decu da ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola.

Takođe, roditelji ne bi smeli da puštaju decu da voze dok ne završe obuku. 

Dr Nataša Dostanić, iz Odeljenja za alkoholozam i politoksikologiju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ističe da čovek koji je pod dejstvom alkohola ne može pravilno da proceni situaciju.

printscreen

- Ljudi čestvo misle da bolje voze kada su pod uticajem alkohola što potpuna zabluda. U  fazi lakog pijanstva od 0,5 do 1,5 promila alkohola u krvi javlja se slobodnije ponašanje i živahniji govor, crvenilo lica, a svaka druga faza dovodi do produženog reagovanja - istakla je Dostanić.  

Tagovi: