24.03.2018.

18:30

Foto:

Vesti

ZA PREBRZU VOŽNJU I DO 60 DANA ZATVORA: Izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju donose ZNATNO OŠTRIJE KAZNE!

Prema ovim propisima, u zatvor će se ići i zbog drastičnog prekoračenja brzine, ali i zbog vožnje sa više od dva promila alkohola u krvi, što dosad nije bio slučaj.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da će novi propisi drastično povećati kazne za nasilničku vožnju.

Za koje prekršaje će se ići u zatvor:

- Preticanje kolone pod preko pune linije
- Vožnja sa dva promila alkohola u krvi
- Prolazak na dva ili više crvena svetla za manje od deset minuta
- Prekoračenje brzine od 90 km/h u naseljenom mestu i 100 km/h u gradu

- Dosad se pod nasilničkom vožnjom smatralo preticanje kolone preko pune linije i dva ili više prolazaka kroz crveno za manje od deset minuta. Međutim, ovom pojmu pridodate su i situacije kada vozač u naseljenom mestu prekorači dozvoljenu brzinu za 90 km/h, a na autoputu za 100 km/h. Takođe, pod nasilničkom vožnjom se podrazumeva i vožnja sa dva promila alkohola u krvi. Za sve ove prekršaje sledi kazna od 30 do 60 dana zatvora ili od 240 do 360 sati društvenokorisnog rada, uz 14 do 16 kaznenih poena i devetomesečno oduzimanje dozvole -objašnjava Okanović.

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić smatra da će izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja mnoge vozače dovesti u red.

Više od 14.000 kazni za pojas i mobilni

Saobraćajna policija napisala je čak 12.344 kazne za nevezivanje pojasa i 2.058 kazni za korišćenje mobilnih u toku vožnje, za vreme sedmodnevne akcije koja je održana u periodu od 12. do 18 marta. Ta brojka je za čak 50 odsto veća nego prošle godine, kada je u istoj akciji napisano 9.900 kazni.

- Sve izmene zakona su na mestu i smatram da su morale mnogo ranije da stupe na snagu. Vožnja pod alkoholom, prekoračenje brzine i nevezivanje pojasa su glavni uzročnici udesa. Sve su to stvari koje treba rigoroznije kažnjavati i odlično je što su podignute novčane kazne za ove prekršaje, ali i što za neke od njih nesavesnim vozačima preti čak i zatvor u trajanju do 60 dana - smatra Vujanić.

Tagovi: