13.04.2018.

12:40

Foto:

Vesti

(FOTO) POZDRAV IZ SVEMIRSKE STANICE ZA BEOGRADSKE ŠKOLARCE: Prva ruska škola u Srbiji "Valentina Tereškova" proslavila prvi rođendan

Povodom Dana kosmonautike, u prostorijama ruske škole "Valentina Tereškova", prve ruske škole van Rusije i diplomatskih predstavništava, održana je svečanost na kojoj su se sabrali predstavnici ambasade Ruske Federacije, Ruskog Doma, Ruske pravoslavne crkve, moto kluba "Noćni vukovi" bliskih Vladimiru Putinu, kao i svih ostalih relevantnih institucija važnih za odnose Srba i Rusa.

- Okupili smo se da obeležimo Dan škole, jer naša škola i nosi naziv po prvoj ženi-kosmonautu. Međutim, kao što ste i videli, čak i ovakve školske svečanosti postanu sveopšti srpsko-ruski praznici. Tu smo da đacima iz Srbije otvorimo vrata ruskih univerziteta, ali i da ih vaspitavamo u duhu slovenskih, pravoslavnih vrednosti - izjavio je generalni menadžer ruske škole, Boško Kozarski.

Vujičić Hadži Marko

Kozarski s Noćnim vukovima

Ekskluzivno, direktno iz svemirske stanice, video linkom, svim prisutnima su se obratili Anton Škapljerov, komandant posade 55 ekspedicije na međunarodnoj svemirskoj stanici, kao i kosmonaut-inžinjer Oleg Artemjev, poželevši svima puno sreće i uspeha u radu povodom ovog praznika. Svoje rakete sa željama, "lansirali" su i učenici ove škole, među kojima sedi, kako nam je otkriveno, i prvi srpski kosmonaut.

Ruska pravoslavna crkva od početka je podržala osnivanje ruske škole "Valentina Tereškova", posebno Podvorje moskovske patrijaršije na čijem čelu je starešina protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev.

Vujičić Hadži Marko

Vitalij Tarasjev

- Slava Bogu što se u Srbiji pojavila ovakva škola u kojoj se na najbolji način razvijaju duhovni i svi ostali odnosi Srba i Rusa. Najzanimljiviji momenat je to što se škola zove po Valentini Tereškovoj, prvoj ženi kosmonautu. To je velika čast i za Beograd i za sve nas - rekao je Tarasjev, obraćajući se sabranima.

Brojni ruski fondovi pružili su otvorenu podršku školi "Valentina Tereškova", pa je upis u prvi razred postao dostupan većini Beograđana, čime je ova škola postala svojevrsna srpsko-ruska baza obnove starih i izgradnje novih, bratskih odnosa dva naroda.

Vujičić Hadži Marko

Predstavnici ruskog diplomatskog kora

Vujičić Hadži Marko

Noćni vukovi ispred škole "Valentina Tereškova"

Tagovi: