10.05.2018.

20:10

Foto:

Vesti

SASVIM NEOBIČNO VENČANJE NA SEVERU VOJVODINE! Indijka se udala u Kikindi I POSTALA PRAVOSLAVKA!

Indijka iz Melburna Surbi Snoubol (39) prešla je u pravoslavlje, uzela ime Sofija i prošle subote se u crkvi u Bašaidu kod Kikinde udala za Atilu Fehera (33)! Njen suprug, koji se 2005. preselio sa severa Banata u Australiju, uzeo je našu veru još pre nekoliko godina.

Surbi i Atila su u Melburnu već sklopili građanski brak, a sada su prvi put zajedno došli u Srbiju kako bi se venčali u lokalnoj pravoslavnoj crkvi. Njih dvoje imaju dvogodišnjeg sina Jožefa Torena, koga su takođe krstili pre svadbe.

Slični običaji

Iako se udala kao pravoslavka, Surbi je umesto klasične

Nigde kao u Srbiji

Svadbeno veselje je bilo neverovatno, nigde ne postoji ovo što sam videla u Srbiji i zaista mi je drago što sam postala vaša snajka

Surbi Snoubol

venčanice nosila tradicionalnu indijsku nošnju. Kako kaže, drago joj je da se mnogi običaji njenog naroda poklapaju sa srpskim.

- Oduševljena sam onim što sam videla u Srbiji, svuda je lepa priroda, drvoredi, a posebno mi se sviđa arhitektura ovde u Vojvodini. Crkva u kojoj smo se venčali je neverovatna, nikada nisam videla takvu građevinu. Drago mi je što sam shvatila da Indijci i Srbi imaju mnogo zajedničkih običaja. I kod nas se mladencima vezuju ruke i bacaju se novčići za sreću. Svadbeno veselje je bilo fantastično, vi Srbi baš znate da proslavljate. Iskreno, nigde ne postoji ovo što sam videla u Srbiji i zaista mi je drago što sam postala vaša snajka - rekla je Surbi, koja je u Srbiju povela majku i sestru.

Informer

Atila kaže da je odavno napustio rodni Bašaid i "trbuhom za kruhom" otišao u Melburn, i od tada nije dolazio. Ipak, oduvek je imao želju da se vrati, venča se u pravoslavnoj crkvi i upozna Surbi sa svojom rodbinom.

- Mojoj

Vezan za crkvu

Vezan sam za ovu crkvu, tu su pored mene kršteni i moji brat i deda i zato smo došli čak iz Melburna da se ovde venčamo

Atila Feher

Surbi sam mnogo pričao o Srbiji i Srbima i veoma sam srećan što je konačno došla ovde i upoznala naše ljude. Želeo sam da i moji roditelji upoznaju nju, kao i našeg sina. Sada je sve na svom mestu, a i ja sam ponovo video neke ljude sa kojima godinama nisam u kontaktu - kaže Atila i dodaje da mu mnogo znači što se venčao u pravoslavnoj crkvi u Bašaidu:

- U toj crkvi su se, pored mene, krstili i moj deda i brat. Za nju me vežu najlepše uspomene i zato sam Surbi stalno pokazivao slike. Kada je videla koliko je to zdanje lepo, rekla mi je da moramo i mi tu da se venčamo. I eto, to smo sada i uradili.

Informer


Slavlje do jutra

Mladenci su u crkvu došli fijakerom, praćeni muzikom i gostima. Mladu je do oltara doveo Atilin brat Ivan Feher, a svadbeno veselje trajalo je do ranih jutarnjih sati. Nikada se više ljudi u Bašaidu nije okupilo na nekom venčanju jer su svi želeli da vide neobičan ljubavni par, što je izazvalo i dodatno oduševljenje mladenaca. Mladenci su sada na proputovanju kroz Srbiju i uskoro se vraćaju u Melburn.

Selo u čudu

Sveštenik Milenko Savić, koji je krstio mladu, a potom je i venčao sa Atilom, kaže da nikada u njegovoj crkvi nije obavljeno neobičnije venčanje.

U Abu Dabiju iscrtala ruke

Surbi se venčala u tradicionalnoj indijskoj haljini, a na rukama je imala iscrtane simbole, što je običaj pred svadbu u Indiji. Pre dolaska u Bašaid, Surbi je bila u Abu Dabiju, gde su joj iscrtali simbole koje je sama odabrala. Haljina je bila roze boje, kao i veo koji je imala na glavi.

- Atila je kršten ranije i njegovo crkveno ime je Pero, a Surbi je uzela ime Sofija. Kršten je i Perin i Sofijin sin. Za 24 godine koliko službujem u ovoj crkvi ovakvog venčanja nije bilo - saznajemo od Milenka Savića.

Tagovi: