25.05.2018.

18:26

Foto:

Vesti

(FOTO)​ TRESLA SE ZEMLJA NA RAVNJAKU KOD KRUŠEVCA: Održana međunarodna civilno-vojna vežba ,, Balkanski odgovor 2018,,

Vežbi su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, strani posmatrači i državni i lokalni zvaničnici. 

R.B.

-  Asimetrične pretnje ugrožavaju bezbednost svake zemlje. Terorizam može da se pojavi u bilo kom obliku pa i tako što će koristiti oružje za masovno uništenje hemijskog i biološkog porekla.  

Zato je Vojska Srbije dužna da se priprema za svaku mogućnost i za sve što može da nam zapreti, ali ne samo Vojska Srbije, već čitavo društvo, od Ministarstva unutrašnjih poslova, Cervenog krsta, lokalne samouprave i svake organizacije koja može da pomogne u očuvanju života i bezbednosti naših gradjana - naglasio je ministar Vulin.

R.B.


R.B.


Tokom vežbe je 370 učesnika sa 67 vozila prikazalo reagovanje pri eksploziji bombe u fabričkom krugu i napadu na naselje, prikazano je hvatanje terorista, deaktiviranje eksplozivnih naprava, gašenje nastalih požara i ispitivanje terena. 

Prikazana je i simulaciju napada hemijskim oružjem dronom iz vazduha, ukazivanje pomoći povređenima, uništavanje eksploziva robotom te dekontaminaciju zemljišta.  Na poligonu Ravnjak simulirano je više eksplozija, požara, intervencija Hitne pomoći i vatrogasaca, a nad poligonom se širio dim različitih boja.

R.B.

U civilno-vojnoj vežbi, čiji je cilj bio da pokaže spremnost vojske i institucija da reaguju u slučaju terorističkog napada atomsko-biološko-hemijskim oružjem, učestvovali su pripadnici Vojske Srbiije, Austrije, Mađarske, Belorusije, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i osoblje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševac i Doma zravlja, dok su posmatrači bili iz 13 zemalja sveta.

ČARAPANI PROSLAVILI DAN POBEDE: Besmrtni puk marširao prvi put u Kruševcu!

Tagovi: