29.05.2018.

21:25

Foto:

Vesti

DINARSKA ŠTEDNJA TRI PUTA VEĆA NEGO PRE ŠEST GODINA! Građani u poslednje vreme imaju sve više poverenja u domaću valutu!

Prema podacima NBS, i dinarska i devizna štednja poslednjih nekoliko godina beleže konstantan rast i građani u najvećoj meri oroče uloge na period do godinu dana.

- Ukupna štednja građana u domaćim bankama iznosi 10 milijardi evra. Dinarska štednja je od 2012. utrostručena, ali i devizna od 2011. raste prosečno za oko 315 miliona evra godišnje, i od početka 2018. povećana je za 230 miliona evra. Uprkos drastičnom rastu dinarske štednje, devizna i dalje čini 91 odsto svih oročenih uloga u našim bankama - kaže generalni direktor Sektora za monetarne operacije NBS Nikola Dragašević.

On objašnjava da se građanima trenutno više isplati da štede

Na kraće staze

Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti. Prvo je kamata veća, a drugo, građani nemaju rizik od devalvacije kursa

Ljubodrag Savić, ekonomista

u domaćoj valuti zbog veće kamatne stope u odnosu na deviznu, niske inflacije i povoljne klime zbog koje mogu da imaju ekonomsku korist.

- I dalje radimo na poboljšanju ekonomskog ambijenta i novčanog tržišta u dinarima, kao i na održavanju stabilnosti deviznog kursa i održavanju inflacije, čime smo postigli da građani imaju poverenje u domaću valutu i da štede u dinarima - kaže Dragašević.

Ekonomista Ljubodrag Savić takođe smatra da je trenutno isplativije čuvanje novca u domaćoj valuti, ali da situacija sa kamatama može da bude i bolja nego što je sada.

- Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti. Prvo je kamata veća, a drugo, građani nemaju rizik od devalvacije kursa pa da zbog toga budu na gubitku. Klima za štednju u domaćoj valuti treba da bude još bolja kako bi se ljudi odlučivali za nju. Jer čuvanje novca u evrima u Srbiji i dalje je daleko popularnije, uprkos neuporedivo slabijim kamatama - poručuje Savić.

Tagovi: