04.06.2018.

19:59

Foto:

Vesti

UDAR NA SPC?! Carigradska Patrijaršija odlučila da se UMEŠA U SPOR SRPSKE I RASKOLNIČKE CRKVE U MAKEDONIJI!

Vrh "raskolničke crkve" i premijer Makedonije  Zoran Zaev obratili se Carigradskoj Patrijaršiji sa molbom da bude "inicijator povratka te Crkve u kanonske okvire pod imenom Ohridska arhiepiskopija".

Carigradska patrijaršija objavila je da je odlučaila da se umeša u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve. Na svom zvaničnom sajtu taj korak je obrazložila ovako:

- Sveti Sinod, koji se sastao pod predsedavanjem Njegove Svesvetosti, razmotrio je molbu raskolničke Crkve Skoplja, o kojoj se takođe govori i u pismu premijera Bivše jugoslovenske Republike Makedonije Njegove Ekslencije g-na Zorana Zaeva, da Vaseljenska Patrijaršija bude inicijator povratka te Crkve u kanonske okvire pod imenom Ohridska arhiepiskopija. Odlučeno je da se ova inicijativa iskoristi i da se učini ono što je neophodno u postojećim istorijsko-kanonskim uslovima zahvaljujući prerogativima Vaseljenske Patrijaršije kao prestola koji ima prvenstvo.

Pre nešto više od pola godine (27. novembra 2017.) i Sinod Bugarske pravoslavne crkve je obnarodovao da je spreman da pomogne "Makedonskoj crkvi" da dobije "kanonski status" pod uslovom da BPC prizna za svoju "Majku-crkvu".

U SLUČAJU NAPADA RUSIMA UZIMAMO SANKT PETERBURG: Najbrutalna pretnja Putinu ikad, ESTONIJA SE IGRA GLAVOM!

Radi toga je čak i formirao "Sonodalnu arhijerejsku komisiju" koja se prvi put sastala u decembru prošle godine. Samo, pregovori su zapeli već na prvom koraku, a odmah potom su se pojavile neprijatnosti za BPC.

Tanjug

Sinod Carigradske Patrijaršije, koji je zasedao od 7. do 9. februara, ocenio je da se Bugarska pravoslavna crkva meša u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve i upozorio da je to nedopustivo jer narušava "kanonski poredak" unutar Pravoslavlja.

(VIDEO/FOTO) TAKO TO RADE SRPSKI ARTILJERCI: SRPSKA ARMADA U VATRENOM SKOKU: Haubicama preorali neprijatelje!

Nejasno je hoće li Carigradska Patrijaršija sebi dozvoliti "nedopustivo mešanje" u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve koje je osudila kod BPC...

Tagovi: