04.06.2018.

23:30

Foto:

Vesti

HIT PRIČA! POTPUNO BESMISLENA PRAVILA EU: Bugari bi da ubiju kravu jer je zalutala u Srbiju

Bugarske vlasti planiraju da ubiju steonu kravu Penku, koja je zalutala u Srbiju pa se vratila kući. Uprkos tome što su veterinari zaključili da je krava zdrava, vlasti tvrde da ona nema odgovarajuće papire, a budući da je prešla iz zemlje koja nije članica EU, prema pravilima mora da bude ubijena. Zbog toga se cela Bugarska digla na noge, tvrdeći da su pravila Unije besmislena i tražeći da vlasti poštede život Penki.

Tražio je dve nedelje

Prema navodima bugarskih medija, Penka je pre mesec dana prešla iz Bugarske u Srbiju, najverovatnije jer su je pojurili vukovi. Njen vlasnik Ivan Haralampijev iz sela u blizini Ćustendila bezuspešno ju je tražio više od dve nedelje, da bi na kraju otkrio da je ona u Srbiji, u Bosilegradu.

Krava je zdrava
Uveravamo vlasti da je Penka bezbedna po ostala krda krava
Bugarska agencija za bezbednost hrane

- Sinovi i ja smo tražili Penku svuda po okolnim selima. O njenom nestanku obavestio sam granične službe, policiju i starešine okolnih sela. Već sam skoro izgubio nadu, kad su mu posle više od dve nedelje javili da je krava nađena u Srbiji - ispričao je Haralampijev.
Kako je dodao, laknulo mu je što je krava živa i zdrava, te je otišao u Bosilegrad po nju.
- Bila je kod jednog srpskog seljaka, koji se dobro brinuo o njoj. Pre nego što smo pošli za Bugarsku, srpski veterinar je pregledao Penku i ustanovio da je zdrava. Međutim, kad smo došli na granični prelaz, nisu mi dali da uvedem kravu u zemlju jer nemam odgovarajuće papire - objasnio je Haralampijev.

Informer

Prema njegovim rečima, krava je nekoliko dana boravila u karantinu, a na kraju su mu graničari dozvolili da je uvede u Bugarsku, ali su mu naglasili da će ona za nekoliko dana biti ubijena.

- Nije na nama da odlučimo. Mi samo poštujemo pravila koja nam je nametnuo Brisel - objasnio je veterinar iz bugarske granične inspekcije Ljubomir Ljubomirov.Budući da Penka nije imala odgovarajući sertifikat, bugarske vlasti strahuju da bi životinja mogla da bude zaražena i da tako predstavlja potencijalnu pretnju po lokalna krda.

Napisali peticiju

Međutim, Bugarska agencija za bezbednost hrane, koja je pregledala kravu, saopštila je da je Penka potpuno zdrava.
- Uveravamo vlasti da je Penka bezbedna po ostala krda krava. Pri povratku u Bugarsku prošla je kroz karantinsku proceduru, kao što pravila nalažu - navela je Agencija.
S obzirom na sve to, građani Bugarske sada traže od vlasti da prekrše "besmisleno pravilo" i poštede Penku. Na društvenim mrežama pojavile su se grupe "Spasimo Penku" i "Ako ubijete Penku, ubili ste ceo bugarski narod". Borci za prava životinja čak su napisali peticiju i poslali je Briselu.
- Potpisnici ove peticije traže da EU napravi izuzetak - mole borci za prava životinja.

Problem iznet i samom vrhu EU

Jedan od evropskih parlamentaraca, Britanac Džon Flask, koji je čuo za Penkin slučaj, pisao je predsedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju i bugarskom premijeru Bojku Borisovu, tražeći od njih da poštede kravi život.
- Molim vas, dozovite se pameti i ukinite "presudu" Penki - naveo je Flask.

Tagovi: