11.06.2018.

15:39

Foto:

Vesti

(TABELA) SRBIJA IMA NAJJEFTINIJU STRUJU U EVROPI! Po kilovatu plaćamo DUPLO MANJE u odnosu na ostale zemlje!

Kada je reč o poskupljenju benzina na svetskom nivou, pojedini Srbi prvi istrče na ulice na dignu svoj glas protiv, a to što imamo struju najjeftiniju u Evropi nikom ništa, to se, valjda, podrazumeva.

Niko od njih ne kaže da kilovat struje u Srbiji košta 6,64 centi, i da smo ubedljivo najpovoljniji! Nakon nas najjeftiju struju imaju Makedonci - 8,20 centi. U odnosu na Albaniju i BiH imamo jeftiniju struju 20 odsto, 30 odsto u odnosu na Crnu Goru i čak 50 odsto jeftiniju nego u Hrvatskoj!

Cene struje po kilovatu u Evropiinformer.rs

Cene struje po kilovatu u Evropi

Domaćinstva u Srbiji pet puta jeftinije plaćaju struju od Danaca i Nemaca, tri puta manje od Engleza i četiri puta manje od Italijana i Belgijanaca i duplo manje u odnosu na skoro sve zemlje Evrope!

Zbog niske cene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka, budući da oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više električne energije od evropskog proseka.

(VIDEO) VUČIĆ O "BENZINSKIM" PROTESTIMA: MAJKO BOŽIJA KAKVI LAŽOVI, kažu da protestvuju zbog cene goriva, a HOĆE DA RUŠE VLAST!

Srbi ne bi bili Srbi da su nekad nečim zadovoljni, nego po običaju negoduju tvrdeći da nije tačno da je struja u Srbiji toliko jeftina, ako se uzme u obzir prosek srpske plate.  

U svojim tvrdnjama navode da se naša zemlja ne može porediti sa zemljama EU i regiona gde je standard neuporedivo bolji, a zanemaruju činjenicu da je električna energija kod nas jeftinija čak i od zemalja koje imaju nižu prosečnu platu. Recimo u Makedoniji je prosečna plata 375 evra, a struja za 20 odsto skuplja!

Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru iznosila je oko 422 evra. U Hrvatskoj su veća primanja, ali je struja duplo skuplja! Istovremeno, prosečna plata u BiH je 439, Albaniji 427, u Bugarskoj 402 evra i svi oni imaju znatno višu cenu struje od Srbije.

Prosečan račun za struju u Srbiji iznosi 3.500 dinara.

Tagovi: