15.06.2018.

11:34

Foto:

Vesti

PAUNOVIĆ: Prepoznajmo i sprečimo nasilje nad starijima

Na osnovu dostupnih informacija, do maja 2018. godine u porodičnom nasilju ubijeno je 9 starijih žena i to je podatak koji nas obavezuje da još posvećenije radimo na suzbijanju nasilja nad starijima, navela je Paunović i podsetila da je u 2017. godini među 28 ubijenih žena bilo 9 žena starijih od 60 godina. 

Važno je usmeriti pažnju na probleme i potrebe starijih osoba i to, pored ostalog, podrazumeva da se paralelno sa otklanjanjem uzroka nasilja radi na poboljšanju efikasnosti u radu institucija nadležnih za pružanje zaštite, pomoći i podrške, ocenila je Paunović. 

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u saradnji sa nevladinom organizacijom Amity i u ovoj godini nastavlja kampanju zaustavljanja nasilja nad starijim ženama, kroz realizaciju projekta "Prepoznajmo nasilje nad starijim ženama i sprečimo ga", podržanog od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava, u okviru Programa "Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2018. godinu".

Projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem žena "Femina" iz Smederevske Palanke i Udruženjem penzionera grada Požarevca, na 14 opština Podunavskog i Braničevskog okruga i grada Beograda: Smederevo, Smederevska Palanka Velika Plana, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Mladenovac, Barajevo i Sopot.

Paunović je istakla da je osnovni cilj projekta doprinos stvaranju bezbednog okruženja za starije žene, unapređenje stepena tolerancije prema njima i suzbijanje akata zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja nad njima. 

U kalendaru Ujedinjenih nacija odlučeno je da 15. jun bude označen kao Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama a Srbija, kao i druge zemlje članice Ujedinjenih nacija, obeležava ovaj datum. 

Tagovi: