09.07.2018.

14:13

Foto:

Vesti

UHAPŠENI U MALIJU, PA VRAĆENI U SRBIJU! Srbi privedeni u Africi živi i zdravi stigli u otadžbinu!

Filmski producent Igor Turčinović, reditelj Raško Miljković i snimatelj Mikša Anđelić privedeni su odmah po sletanju na aerodrom u Bamakou, glavnom gradu Malija. Vlasti ove države optužile su ih za subverziju.

- Politička situacija u Maliju je izuzetno napeta, konfuzna i nestabilna. U pojedinim delovima zemlje besni građanski rat. Tamo hapse i zbog mnogo manjeg prekršaja, a kamoli ako posumnjaju da neko dolazi da radi protiv vlasti. Trojicu Srba odmah su sproveli u kućni pritvor i oduzeli im svu opremu, telefone i novac - objašnjava sagovornik Informera.

U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je diplomatska akcija oslobađanja naših državljana počela čim je MSP obavešten o njihovom hapšenju.
- Porodice uhapšenih su stupile u kontakt sa našom ambasadom u Alžiru, u čijoj nadležnosti je i Mali. Naš ambasador Aleksandar Janković odmah je obavestio MSP i zajednički smo stupili u diplomatsku akciju oslobađanja naših državljana. Ambasador Janković sa konzulima odmah je otputovao u Mali. Oni su radili na terenu, a mi smo odavde bili u kontaktu sa malijskim institucijama. Dostavili smo im svu dokumentaciju koju su nam tražili, a Janković je odigrao veliku ulogu u njihovom oslobađanju. Ono što znamo je da su se prema njima ophodili na najkorektniji mogući način i da nijedan od Srba, nakon privođenja, nije pretrpeo nikakve neprijatnosti - naglašavaju u MSP i napominju da je po puštanju Turčinoviću, Miljkoviću i Anđeliću vraćeno sve što im je prethodno bilo oduzeto.
Niko od trojice glavnih aktera ove afričke drame juče nije želeo detaljnije da govori o tome.

MSP: Ne putujte u Mali, tamo je nestabilno!

Na sajtu MSP stoji upozorenje za državljane Srbije da ne putuju u Mali.
"Zbog konfuzne i nestabilne aktuelne unutrašnje situacije u ovoj zemlji zasad se ne preporučuje kretanje po teritoriji Malija. Ukoliko se neko već odluči da otputuje, preporučujemo diskretno ponašanje i pristojno oblačenje", piše na sajtu MSP.

Tagovi: