16.07.2018.

19:30

Foto:

Vesti

OVO JOŠ NIJE BILO: Srednje škole ostale prazne POSLE PRIJEMNOG, ugasiće se više od 90 ODELENJA

Ono što čudi jeste da je među odeljenjima u koja nije upisan nijedan učenik najviše specijalnih razreda za računarstvo i informatiku, za koja je među osnovcima vladalo najveće interesovanje. Stručnjaci kažu da su mnogi đaci odustali jer ih je uplašilo to što ne znaju mnogo o planu i programu, pa su se na kraju ipak odlučili za smerove koji postoje već dugi niz godina.

Spajanje odeljenja

Prazne klupe ostaće i u gimnazijama, za koje, kako kažu stručnjaci, vlada sve manje interesovanje. Među "nepopularnim" smerovima našla su se i odeljenja za prerađivače mleka, automehaničare, instalatere, tehničara modelara kože, građevinskog tehničara, armirača-betonirca, tesara, mašinskog tehničara, modnog krojača...

Informer

- Odeljenja u kojima ima svega pet ili šest učenika neće se sigurno formirati, već će morati da ih prebace na srodna zanimanja. Razreda sa malo upisanih učenika najviše ima u građevinskim i mašinskim školama, zato što ta zanimanja nisu popularna kod dece, pa će im biti ponuđeno da biraju između sličnih profesija - kaže Antić i dodaje:

BAŠ ŽESTOK UDAR NA DŽEP PUŠAČA! Cigarete u Srbiji ponovo poskupele, OD CENA PAKLICE NEĆE VAM BITI DOBRO!

- Iako je pre prijemnih ispita vladalo ogromno interesovanje dece za odeljenja za računarstvo i informatiku, kada je došlo vreme da se ona upišu, mnogi su odustali. Oni su se, na kraju, najčešće opredeljivali za smerove tehničara za informacione tehnologije ili prirodno-matematička odeljenja u gimnazijama. To se desilo zato što deca nisu dovoljno upoznata sa ovim novim odeljenjima i odlučuju se za ono što postoji već godinama unazad - napominje Antić.

Gimnazije u krizi

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković objašnjava da, kako koja školska godina prolazi, u manjim gradovima, poput Peći, Knjaževca i Kuršumlije, sve više jenjava interesovanje za gimnazije.

DOMAĆI SEKSOLOZI I PSIHOTERAPEUTI PROCENJUJU U Srbiji ima 300.000 zavisnika od seksa!

- Svake godine u junu iznova shvatamo da sve manje dece imamo, jer ostaje sve više slobodnih mesta u školama. Da u Srbiji ima 696 škola u kojima je ostalo slobodnih mesta, stvarno je šokantan podatak. Ono što je, takođe, primetno jeste da iz godine u godinu imamo sve manje đaka koji se odlučuju za gimnaziju. To je zato što su naša deca pametna i praktična i znaju da gimnazija pruža samo opšte znanje, pa je posle nje neophodan nastavak školovanja. Zato se oni odlučuju za srednje stručne škole nakon kojih imaju zanat "u prstima", a to stečeno znanje mogu unaprediti i na fakultetu. Takođe, ne mislim da će se u skorije vreme situacija promeniti u korist gimnazija, već će se deca i dalje pre odlučivati za zanate nego za opšte znanje koje nudi gimnazija - smatra Jankovićeva.

Informer

ZAVRŠEN UPIS U SREDNJE ŠKOLE: U prvom krugu se upisalo 65.690 učenika, a u drugom 1.137

Tagovi: