01.08.2018.

16:13

Foto:

Vesti

(FOTO) SARADNJA POLICIJA DVEJU ZEMALJA! Stefanović se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore!

Stefanović i Nuhodžić su istakli da policije dveju zemalja sa još intenzivnijom saradnjom žele da pošalju jasnu poruku kriminalcima – da će im se suprotstaviti još jače i još snažnije i da će stati na put organizovanim kriminalnim grupama.

- Razgovarali smo o aktuelnim dešavanjima na našim prostorima i unapređenju saradnje kako bi delujući efikasno, snažno i odlučno osigurali potpunu bezbednost naših građana. U borbi protiv organizovanog kriminala, mi nemamo drugi izbor, nego da pobedimo i pokažemo građanima i Srbije i Crne Gore da zajedničkim radom, saradnjom i razmenom informacija možemo da slomimo organizovani kriminal i uhapsimo sve one koji su organizatori ili izvršioci nekih od najtežih krivičnih dela - istakao je Stefanović.

MUP

On je naveo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije izuzetno zadovoljno saradnjom sa kolegama iz Crne Gore i podsetio da je razmena informacija između dva ministarstva i kroz različite zajedničke operativne timove svakodnevna. Stefanović je istakao i da će sporazumi o pograničnom saobraćaju i graničnoj kontroli, koji su danas potpisani, doprineti unapređenju efikasnosti rada graničnih policija dveju zemalja.

MUP

- Kada je reč o iregularnim migracijama, podsetio bih da to nije pitanje koje dotiče samo našu zemlju i da za ovaj problem mora biti pronađen jedinstven odgovor na nivou čitave Evrope. Mi želimo da razvijamo sa komšijama u regionu najsnažnije i najbolje moguće odnose i kako bismo ujedno i zajednički zauzeli stav, kojim bismo štitili bezbednost naših država, ali i doprineli stvaranju jednog zajedničkog evropskog rešenja - rekao je Stefanović.

MUP

On je istakao i da zemlje iz regiona daju svoj doprinos i podršku rešenju ovog pitanja, ali da je jasno da naše države ne mogu biti parking za migrante. Ministar Nuhodžić istakao je da je saradnja ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije intenzivna i sadržajna po svim pitanjima koja su važna za dve zemlje, pre svega u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

MUP

- Tim pitanjima ćemo, kao i do sada, posvećivati punu profesionalnu pažnju i nastavićemo da radimo zajednički na jačanju borbe protiv ovih pretnji koje su prisutne u naše dve države. Dosadašnja saradnja i zajedničke aktivnosti policija naše dve zemlje dale su značajne rezultate na lociranju lica koja se međunarodno potražuju, presecanju kanala trgovine narkoticima, kao i na rasvetljavanju teških krivičnih dela počinjenih na teritoriji Crne Gore i Srbije.

Nuhodžić je istakao da je zajednička poruka sa današnjeg sastanka – da od države niko nije jači, ne može biti jači i neće biti jači. 

MUP

On je takođe precizirao i da potpisani sporazumi i protokoli, regulišu režim rada svih šest graničnih prelaza na granici Srbije i Crne Gore, dok će sporazum o prekograničnom saobraćaju regulisati uslove i način prelaska granice od strane stanovništva pograničnog pojasa.

- Definisali smo ovim sporazumom 21 prelazno mesto, za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza. To je veoma važno za naše stanovništvo u pograničnim opštinama, jer će im biti olakšano kretanje i prelaženje granice u cilju rešavanja svakodnevnih potreba tih ljudi - rekao je Nuhodžić.

On je podsetio i na prisustvo srpskih policijskih službenika tokom letnje turističke sezone u Crnoj Gori, navodeći da takav zajednički rad povećava stepen sigurnosti turista, ali i potvrđuje prijateljstvo između dva ministarstva i dve države.

Tagovi: