15.08.2018.

19:11

Foto:

Vesti

SVINJSKA KUGA PRETI SRBIJI: Smrtonosna epidemija na korak od naše zemlje; IZ RUMUNIJE NI SENDVIČ NE SME DA SE UNESE!

Srbiji preti epidemija smrtonosne svinjske afričke kuge, jedne od najopasnijih zaraznih bolesti na svetu koja pogađa životinje. Ova pošast u našu zemlju stiže iz susedne Rumunije, u kojoj su već morali da ubiju preko 50.000 zaraženih svinja, a prenose je insekti i druge životinje i ljudi! Bolest nije opasna po ljude, iako su česti prenosioci, ali ukoliko dođe do zaraze među životinjama, neophodno je njihovo uništavanje.

Pošto je zaraza već stigla u temišvarski region, koji je nedaleko od granice sa Srbijom, naše Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni krizni centar zbog ogromnog rizika od širenja bolesti. Odmah je doneta i odluka da iz Rumunije u Srbiju više ne sme da se unese čak ni sendvič, niti bilo šta što u sebi sadrži proizvode od mesa!
Alarmirani uzgajivači


U Srbiji za sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja (AKS), ali iz predostrožnosti Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve mere kako bi sprečili unošenje uzročnika ove bolesti na teritoriju naše zemlje.
- Situacija u susednoj Rumuniji je sve gora u poslednjih mesec i po dana, kada je zabeležen veliki broj žarišta i slučajeva zaraze, što dovodi do proširenja zaraženog i ugroženog područja u pravcu prema našoj zemlji. Alarmirani su uzgajivači svinja, lovci, klanice i sve nadležne službe. Takođe, oformili smo četiri regionalna krizna centra, koji neprekidno prate situaciju i preduzimaju potrebne mere - kažu u Upravi za veterinu.

Oni upozoravaju da postoji veliki rizik da virus ove ove bolesti u Srbiju donesu građani koji putuju u zemlje u kojima postoje slučajevi afričke kuge svinja.
- Direktnim ili indirektnim kontaktom sa divljim i domaćim svinjama ili kupovinom proizvoda poreklom od svinja, naročito tradicionalnih proizvoda (pršut, pečenica, kobasice, slanina i dr.) zaraza se može preneti i u Srbiju - napominju stručnjaci.

SRBIJI PRETI RAT ZBOG VODE?! Na nišanu multinacionalnih kompanija je i naša zemlja!

Informer

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da svinjska kuga spada u one koje mogu da ugroze čitavu zemlju i nalaze se na spisku opasnih bolesti Međunarodne službe za zarazne bolesti životinja u Parizu.
- Sve zemlje gde se pojavi ova zaraza moraju odmah da preduzmu sve mere, jer se može načiniti ekonomska šteta ogromnih razmera! Ne postoji vakcina niti lek za bolest, a sve zaražene svinje uginu. U slučaju pojave afričke kuge, sprovodi se ubijanje svih svinja u gazdinstvu, a Srbija ne bi imala novca da nadoknadi štetu farmerima, što bi dovelo do ogromnih gubitaka - kaže Prostran.
Brzo se prenosi
S druge strane, Nenad Budimović, sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, objašnjava da ova kuga nije opasna po zdravlje ljudi, ali je takve prirode da se lako širi i životinje se brzo zaraze.- Veliku ulogu u širenju bolesti ima i sam čovek, koji može iz zaraženih područja da unese neku prerađevinu od zaraženog mesa, ili da virus donese na obući ili garderobi. Takođe, jedan od prenosilaca ove bolesti su i insekti i divlje svinje - kaže on.

Oprez sa obolelim životinjama

Uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, odmah obaveste nadležne. - Savet je ne prilaziti tim leševima, već obavestiti ili nadležnu lovočuvarsku službu ili veterinarsku službu, koja će na adekvatan način zbrinuti taj leš da ne predstavlja potencijalnu opasnost - kažu u Upravi za veterinu.

OD GROZNICE ZAPADNOG NILA UMRLO 11 OSOBA, OBOLELO 126

Kako prepoznati zaraženu svinju

* Pojava plavo-ljubičastih područja na telu
* Krvarenja po ušima, abdomenu i zadnjim nogama
* Iscedak iz oka i nosa
* Crvenilo kože grudi, abdomena, repa, i nogu
* Krvavi penušavi sadržaj iz usta i nosa

Prenosioci svinjske kuge
* insekti
* druge životinje
* čovek


Tagovi: