16.08.2018.

21:54

Foto:

Vesti

AMERI BI SRBIMA DA ZA SVA VREMENA PODMETNU KRIVICU ZA LAŽ O SREBRENICI: Nema razlike između Trampa i Klintonovih!

Američki Stejt departman kritikovao je Narodnu skupštinu Republike Srpske zbog odluke o odbacivanju izveštaja o Srebrenici na predlog predsednika RS Milorada Dodika.

Stejt departman je kasno juče u saopštenju naveo da su međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid i da je izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici u julu 1995. godine „bio važan korak u pomirenju u BiH i u suočavanju s teškim činjenicama iz prošlosti".

- Zasedanje Narodne skupštine RS od 14. avgusta je korak u pogrešnom smeru. Pokušaji da se odbaci ili promeni izveštaj o Srebrenici deo je širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlog rata, poriče se istorija i politizuje tragedija - navodi se u saopštenju Stejt departmana.

(VIDEO) SRBIJA I RUSIJA ĆE OSLOBODITI KOSOVO I CRNU GORU! Američki vojni analitičar: RAT ĆE BITI VELIKIH RAZMERA!

Dodik je u utorak predložio Skupštini RS da se povuče izveštaj Komisije o Srebrenici i da se napravi nova komisija koja bi „objektivno i nepristrasno" utvrdila stradanja svih naroda na području Srebrenice. On je tada negirao da se u Srebrenici dogodio genocid i naveo da mnogo toga iz 1995. ukazuje da je taj zločin bila dogovorena tragedija koja je dovela do satanizacije Srba i ostvarivanja planova zapadnih zemalja o prebacivanju kolektivne krivice na srpski narod.

(VIDEO/FOTO) SRPSKE TOBDŽIJE POKAZALE ŠTA ZNAČI PESMA "JEREMIJA PALI TOPA"! Putinovi artiljerci ostali bez reči!

Stejt departman je naveo da je u interesu građana RS da se „preokrene trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i osigura da njihovi zločini budu javno odbačeni"

AP/fotomontaža

- Strašan rat koji se dogodio 90-ih podseća nas da moramo stremiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju - navodi se u saopštenju i dodaje da SAD ostaju posvećene istrazi i gonjenju pojedinaca odgovornih za ratne zločine iz svih etničkih grupa.

Tagovi: