26.09.2018.

14:51

Foto:

Vesti

STOP KORUPCIJI! Za sedam meseci 56 osoba osuđeno na kaznu zatvora!

- Za taj kratak period sudovi su već izrekli osuđujuće presude protiv ukupno 142 osobe, od kojih je 56 je osuđeno na kaznu zatvora - izjavila je  ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je naglasila da su tužilaštva gonila različita krivična dela, uključujući i ona nova koja se u našem pravnom sistemu prvi put pojavljuju u izmenama Krivičnog zakonika iz 2016, precizirajući da od tih krivičnih dela najviše dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog polažaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti.  

- Ovih nekoliko podataka govore da je naše pravosuđe itekako sposobno da sprovede jednu ovako veliku i zahtevnu reformu, a drugo, da sprovodeći ovako zahtevnu reformu i pravosuđe i policija mogu da prikažu zavidnu efikasnost. Takav uspeh, kada je u pitanju broj i efikasnost, nije zabeležen, te ovo je samo početak i uverena sam da ni Policija ni tužioci sigurno još nisu stigli da pokažu šta sve znaju i umeju - istakla je Kuburović na konferenciji "Prevencija i borba protiv korupcije" u Palati Srbija i pohvalila sve više javne tužioce, predsednike sudova, šefove Posebnih odeljenja, Tužioca za organizovani kriminal, postupajuće sudije i zamenike javnih tužilaca, kao i policijske službenike.
Kuburović je ukazala da su i novi Zakon o organizaciji kao i obimne izmene Krivičnog zakonika usvojene u novembru 2016. godine, ali da je ostavljen dug period do 1. marta ove godine za početak njihove primene.

- Taj dug period ostavljen je kako bi se svi državni organi, ne samo policija, tužilaštvo i sudovi,već i drugi organi, poput, Poreske uprave, Poreske policije, Uprave carina, Agencije za borbu protiv korupcije i drugih, upoznali sa budućem načinom rada - rekla je ministarka pravde.

Ona je ukazala da je od novembra 2017. do juna 2018. održan veliki broj treninga za sudije, tužioce, kao i predstavnike drugih insitucija.

Uz veliku pomoć projekta "Prevencija i borba protiv korupcije", više od 300 učesnika prošlo je stručnu obuku. Takođe, ojačani su i kadrovski kapaciteti posebnih odeljenja za korupciju i četiri viša suda i četiri javna tužilaštva u kojima je povećan broj administrativnih radnika za skoro 70 novozaposlenih. Posebna odeljenja tužilaštva i Tužilaštva za organizovani kriminal prvi put imaju zaposlene finansijske forenzičare, kao državne službenike - istakla je ministarka Kuburović.
Međutim, Kuburović je iznela primedbu da se u tim predmetima nije došlo do ozbiljnijih rezultata oduzimanja imovine stečene krivičnim delom i naglasila da nije zadovoljna ni brojem predmeta u kojima se imovina oduzela, niti količinom oduzete imovine.

Informer

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović smatra da nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali da Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala i pohvalio je tužioce, policajce, sudije i sve koji sudoprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije. 
Nekada mi se čini da ne umemo da kažemo lepu reč za sve ove ljude koji naporno rade kako bi postigli rezultate u toj borbi. Srbija ima rezultate u toj borbi na koje može da bude ponosna, ali naravno nikada ne smemo biti zadovoljni sa ostvarenim, moramo stalno raditi više i bolje - rekao je Stefanović.

On je istakao i da je Srbija u prethodnom periodu obezbedila dobar zakonodavni okvir.    
Ministarstvo pravde i Republičko javno tužilaštvo u prethodnom periodu uložili su veliki napor da imamo oštre zakone, ne samo Zakon o kome danas razgovaramo, antikoruptivne i zakone o borbi protiv kriminala, nego uopšte zakonodavni okvir koji pruža mogućnost Srbiji da bude ozbiljna u borbi protiv kriminala - rekao je Stefanović.

Ministar je apelovao na sudije da u skladu sa zakonodavni okvirom, sude oštro, bez blage kaznene politike, jer zakoni su tu i nema potrebe da se menjaju na svakih šest meseci ili godinu dana.
On je naveo i da je neophodno uticati na svest društva da shvati da korupcija nije poželjna stvar, bilo da je reč o sitnoj korupciji od 100 ili 200 evra ili onoj najopasnijoj, koja se možda ne vidi na prvi pogled, a odnosi ogroman novac, pa nam nestaju škole, putevi i bolnice, zahvaljujući ljudima koji razmišljaju kao da steknu za sebe, a ne za opšte dobro.

Od Srbije će se u pogledu rezultata i vladavine prava uvek tražiti više. Znam da ćemo mi uvek biti oni koji će se posmatrati pod malo većom lupom, ali sam uveren kao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova da je Srbija na to spremna -zaključio je Stefanović.

Informer

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da novi Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je stupio na snagu 1. marta ove godine, „izgleda ide u dobrom pravcu i prvim rezultatima pokazuje pozitivan trend kad je reč o konkretnim rezultatima".

Fabrici je dodao da je veoma ponosan što EU finansira projekat koji podržava Srbiju u postizanju opipljivih rezultata u borbi protiv korupcije i napomenuo da je ta tema od fundamentalnog značaja, ne samo za evropsku budućnost Srbije, već i za društveni i ekonomski razvoj zemlje, za osećaj pravde i za kvalitet državne uprave.

Ambasador Fabrici je dodao i da je istražni metod "Pratite novac i pronaći ćete korupciju" i dalje ključ za postizanje rezultata u borbi protiv korupcije i pranja novca. 

Na konferenciji su se obratili i predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, Republički javni tužilac Zagorka Dolovac i direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić.

Projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“, koji finansira Evropska unija, realizuje sa ciljem da ojača mehanizme za prevenciju i borbu protiv korupcije u skladu sa Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije i Akcionim planom za poglavlje 23, kao i da unapredi efikasnost u borbi protiv korupcije i doprinese smanjenju svih njenih oblika. Ovim projektom EU nastavlja da pruža podršku Srbiji na unapređenju pravosuđa i vladavine prava. 

Tagovi: