28.10.2018.

08:13

Foto:

Vesti

AKO STE SLUČAJNO ZABORAVILI! Kazaljke pomerite sat unazad!

Letnje računanje vremena u Srbiji počelo je u poslednjoj nedelji marta, a završeno je poslednje sedmice oktobra, na osnovu Zakona o računanju vremena.

Ovakvo računanje vremena, čiji je cilj uglavnom ušteda električne energije, kod nas je prvi put uvedeno 27. marta 1983. godine.

Inače, ovo bi moglo biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.

Prema predlogu Evropske komisije, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanja vremena.

Tako će poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biti u nedelju 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena poslednji put će časovnike pomerati u nedelju 27. oktobra 2019. godine.

Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

Tagovi: