15.11.2018.

21:58

Foto:

Vesti

RASKRINKAVANJE! JAVNI IZVRŠITELJI KAO MAFIJA: Ovaj čovek nam dere kožu s leđa, PO ZAKONU!

Damir Šite, poznati i 'ugledni' javni izvršitelj iz Subotice, nalazi se u najstrašnijem sukobu interesa! On je paralelno sa svojom izvršiteljskom kancelarijom osnovao i agenciju za naplatu dugova preko koje, koristeći rupe u zakonu, dere kožu sa leđa dužnika!

Čeka ga kazna?

Ako je tačno da je Šite u sukobu interesa, izgubiće dozvolu da radi kao izvršitelj
Komora izvršitelja

Šire najpre ubeđuje poverioce da od njih otkupi dug - i to po 50 do 70 odsto vrednosti - a onda dužnicima naplaćuje ceo dug sa sve ogromnim kamatama i astronomskim troškovima. Na taj način Šite radi na štetu i poverilaca i dužnika, a sam sebi na vrlo sumnjiv način pribavlja ogromnu zaradu.

Sukob interesa


U njoj se navodi da je Šite za potrebe svog biznisa pored izvršiteljske kancelarije osnovao još dve firme - 'Amicus Iuris', koja se bavi naplatom dugova, i 'Lyceum Iuris', koja se bavi savetovanjem javnih izvršitelja!?! Međutim, ova prijava, prema dostupnim podacima, nikada nije stigla pred Disciplinsku komisiju Komore izvršitelja.O ovome govori i disciplinska prijava, a u čiji posed je došao Informer (pogledajte dokumente).

Informer

Sa slučajem Damira Šitea upoznat je i Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva", koje se bavi zaštitom prevarenih građana. Na adresu ovog udruženja stigle su brojne pritužbe Šiteovih žrtvi.

Od Šitea ni traga ni glasa

Novinari našeg lista pokušali su juče da stupe u kontakt i sa izvršiteljem Damirom Šiteom i čuju i njegovu stranu priče. Nažalost, uprkos celodnevnoj upornosti, Šite nam se nije javljao na mobilni telefon niti nam je odgovarao na poruke. Uz sve ovo kontaktirali smo i njegovu kancelariju, gde su nam rekli da ne znaju ništa o ovome i da on nije tu, kao i da će mu preneti da bi trebalo da nam se javi.

- Javni izvršitelj Damir Šite iz Subotice vlasnik je i agencije koja se bavi otkupom dugova! To su potpuno različiti poslovi i postoji jasan sukob interesa kada izvršitelj radi i kao 'uterivač' dugova! Njegova šema poslovanja je jasna. Kada preko svoje izvršiteljske kancelarije, na osnovu sudske presude, preuzme slučaj izvršenja, on prvo kontaktira poverioca i predloži mu da svoj dug po 50 ili 70 odsto manjoj ceni proda agenciji za naplatu dugova 'Amicus Iuris', koja je takođe u njegovom vlasništvu. Poverioci na ovaj dogovor obično pristaju kako ne bi morali mesecima da čekaju naplatu duga... - kaže Gavrilović i navodi da je to samo prvi deo Šiteovog plana:

- Kada preuzme potraživanje, Šite preko svoje agencije 'Amicus Iuris' i izvršiteljske kancelarije od dužnika naplati ceo dug sa kamatama i ogromnim troškovima. Time praktično ošteti i poverioca i dužnika, a sebi pribavi ogromnu zaradu.

Prema rečima Gavrilovića, Šite preko svoje treće firme 'Lyceum Iuris' čak drži predavanja drugim izvršiteljima i savetuje ih da potraživanja koja preuzmu prodaju njegovoj agenciji 'Amicus Iuris'!

- Najstrašnije je to što se predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev redovno pojavljuje na tim predavanjima i tako daje Šiteu legitimitet.

Informer

Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev ne samo da je posećivala predavanja Damira Šitea već je sa njim išla i na putovanja, o čemu govori i njihova zajednička fotografija sa krstarenja u Rusiji do koje je Informer došao.
Aleksandra Trešnjev juče nije odgovarala na naše pozive. Sa druge strane, u Komori izvršitelja nisu znali da nam odgovore kako je moguće da je njihova predsednica tako bliska sa Damirom Šiteom, a da ne zna baš ništa o načinu na koji on posluje.
- Predsednica Komore javnih izvršitelja i drugi predstavnici Komore rado se odazivaju na pozive svih organizatora koji se bave edukativnom delatnošću u oblasti izvršenja, kao što se odazivaju i sudije, advokati, profesori i drugi predstavnici struke. Predsednica Komore nikada nije naplatila honorar za učešće na bilo kom stručnom skupu - pravdaju se u Komori.

Gavrilović ističe da država hitno treba da se pozabavi ovim problemom i zaustavi bahaćenje izvršitelja.

Informer

- Saznanje da on uopšte ne krije da u svom vlasništvu ima tri povezane firme budi sumnju u nečasne radnje. Ako on može i da otkupi potraživanja i da ih kao izvršitelj naplaćuje, to ukazuje na to da će na kraju dužnik da bude oštećen. Mi ne sporimo da neko ko ima dug treba da ga otplati, ali treba da ga vrati u nekom poštenom postupku i u realnom iznosu, a ne da se raznim mahinacijama druge osobe bogate na račun dužnika - kaže Gavrilović.

Komora: Ispitaćemo

U Komori izvršitelja rekli su nam da protiv Damira Šitea nije podneta nijedna prijava, ali da će njegov rad biti ispitan jer postoji sumnja u sukob interesa.

- Komora javnih izvršitelja nema prijavu niti bilo kakvu pritužbu stranaka ili učesnika u postupku u vezi sa vašim navodima. Ipak, u narednom periodu biće obavljen redovan nadzor nad njegovim radom. Ukoliko bi se pokazalo da je u svom radu obavljao poslove koji su nespojivi sa delatnošću javnog izvršitelja, posledica bi bila razrešenje - navode u svom odgovoru u Komori izvršitelja i dodaju koji su to poslovi nespojivi sa ovom delatnošću:

Izvršiteljska hobotnica Damira Šitea

1. Izvršiteljska kancelarija Damira Šitea na osnovu sudske presude preuzima slučaj izvršenja.

2. Šiteova izvršiteljska kancelarija prvo kontaktira poverioca i savetuje mu da svoj dug, kako ne bi čekao mesecima da on bude naplaćen, odmah po nižoj ceni proda agenciji za naplatu potraživanja "Amicus Iuris", koja je takođe u vlasništvu Damira Šitea.

3. Šiteova firma "Amicus Iuris", na osnovu otkupljenog potraživanja, kontaktira dužnika, predstavlja se kao novi poverilac, i uz pomoć Šiteove izvršiteljske kancelarije naplaćuje ceo dug sa kamatama i troškovima, koji su višestruko veći od glavnice, i sav novac zadržava za sebe.

4. Istovremeno, treća Šiteova firma "Lyceum Iuris", uz podršku predsednice Komore izvršitelja Aleksandre Trešnjev, drži predavanja javnim izvršiteljima u kojima ih savetuje da potraživanja obavezno naplaćuju uz pomoć agencija za naplatu dugova "jer je tako najefikasnije". Paradoks je u tome što je "Lyceum Iuris" stopostotni vlasnik agencije za naplatu dugova "Amicus Iuris", čime je Damir Šite ostvario višestruki sukob interesa.

- Prema članu 496 Zakona o izvršenju i obezbeđenju, sa delatnošću javnog izvršitelja nespojivi su javna funkcija, funkcija u organu upravljanja ili nadzora privrednog društva, poslovi obezbeđenja, advokature, javnog beležništva ili bilo koje drugo plaćeno zanimanje, kao i drugi poslovi koji su kao nespojivi određeni propisom Komore. Nespojivosti ne podležu naučne, stručne, umetničke i obrazovne delatnosti, posredovanje u mirnom rešavanju sporova, poslovi sudskog prevodioca, kao i delovanje u Komori i međunarodnim udruženjima izvršitelja - dodaju u Komori.

RASKRINKAVANJE! ZBOG DUGA OD 13.000 EVRA OTELI KUĆU OD 570 m2 U BEOGRADU, EVO KAKO IZVRŠITELJI 'REKETIRAJU PO ZAKONU'

Tagovi: