29.11.2018.

14:54

Foto:

Vesti

ALARMANTNO Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli 2.800 muškaraca!

 

Direktor Klinike za urologiju KCS prof. dr Zoran Džamić kaže da je danas najveći problem što se bolest otkriva kasno, te je i lečenje veoma neizvesno.

- Ako se bolest otkrije na vreme moguće je primeniti sve modalitete lečenja i moguće je izlečiti pacijenta - rekao je Džamić za Tanjug pred početak skupa "WAKE UP call", gde su se okupili pacijenti, lekari, javne ličnosti kako bi u mesecu borbe protiv raka prostate ukazali na značaj prevencije i rane dijagnostike bolesti.

Ðamić kaže da je važno da svaki muškarac pred kraj pete decenije uradi PSA test (prostata specifični antigen), marker za karcinom prostate, koji je prva karika u dijagnostici bolesti.

Na jednom takvom preventivnom pregledu, da ima karcinom prostate pre 17 godina otkrio je Slobodan Mojsin. Tumor marker je pokazao da nešto nije u redu. Usledile su dalje pretrage i teška dijagnoza. Usledila je operacija i godine borbe sa tom opakom bolešću, ali Slobodan nije gubio veru i nije odustajao.

- U slučaju da se ustanovi bolest ne smemo nikada odustajati i pacijenti moraju da se bore. Vrlo je važna podrška porodica, okoline, prijatelja. Ja sam imao tu sreću da imam podršku supruge - kaže Slobodan i dodaje da čovek mora da veruje, jer je i njemu vera pomogla i pomaže da se izbori sa bolešću.

Pacijentima obolelim od karcinoma prostate u terapiju su uvedena tri inovativna leka o trošku RFZO, koji daju bolje rezultate u lečenju.

Slobodan kaže da je prošao brojne cikluse zračenja i hemioterapije, a da je sada na hormonskoj terapiji i da su rezultati sada bolji.

On kaže da na listi lekova o trošku RFZO hormonska terapija i dalje nije dostupna kao prva terapijska linija, a da bi veliki broj bolesnika imao značajne koristi od ovakve vrste lečenja.

Glavni faktor rizika za nastanak karcinoma prostate su godine starosti, nasledne predispozicije, ali i način ishrane, upotreba alkohola.

Tokom prošle nedelje, u akciji Ministarstva zdravlja i RTS-a, u svim urološkim klinikama u Srbiji obavljani su preventivni pregledi na karcinom prostate. Oko 3.000 muškaraca uradilo je PSA test, samo u Urološkoj klinici KCS pregledano je oko 600 ljudi.

Tagovi: