11.12.2018.

20:14

Foto:

Vesti

ODRALI IH I BANKA I IZVRŠITELJI! Uzeli kredit od 2,6 miliona, vratili 6,5 miliona, A SAD IM OTIMAJU STAN U ZEMUNU!

Branislav (66) i Ljubica (64) Uzelac, bračni par iz Zemuna, žrtve su bahatosti i bankara i javnih izvršitelja! Oni su 2008. godine uzeli kredit od 2,6 miliona dinara, a do danas su zahvaljujući ogromnim kamatama vratili čak 6,5 miliona dinara.

Međutim, bez obzira na to, banka tvrdi da im je bračni par Uzelac dužan još novca, pa im izvršiteljka Mirjana Dimitrijević zbog toga oduzima stan u kojem žive, vredan čak 71.000 evra, i prodaje ga danas na licitaciji! Inače, Dimitrijevićeva je zbog bahatosti i beskrupuloznosti prema dužnicima poznata kao "izvršiteljka iz pakla".

Informer

 
Baš ih briga

Mi imamo presudu Privrednog suda koja kaže da nam je banka nepravilno računala kamatu, ali na to se izvršitelji ne obaziru
Branislav i Ljubica Uzelac

Nerealne cifre

Očajni Branislav i Ljubica kažu da će se naći na ulici uprkos tome što su banci dali skoro četiri miliona dinara više nego što iznosi glavnica duga za kredit.

- Još 2008. godine uzeli smo 2,6 miliona dinara kredita, jedan deo je bio za automobil, a drugi za potrebe naše privatne firme. Nismo imali fiksne rate, već je banka skidala sav novac koji leže na račun naše firme, nekada i po više puta mesečno. Takav je bio dogovor... Prema evidenciji koju smo dobili od banke, za jedan kredit smo dosad dali 2.369.471 dinara, za drugi 561.571 dinara, a banka nam je u periodu od 2010. do 2014. prinudno naplatila 34.287 dolara. Kada se sve to sabere, ispada da smo za ove kredite ukupno dali oko 6,5 miliona dinara. Međutim, banka je tvrdila da smo joj još dužni i zbog toga je pokrenula postupak pred sudom, koji je dobila, pa je angažovala javne izvršitelje - kažu supružnici Uzelac i dodaju da od tada preživljavaju pravu golgotu.

Izvršiteljka: Danas prva licitacija

Petar Mustur iz izvršiteljske kancelarije Mirjane Dimitrijević kaže da bi već danas stan porodice Uzelac mogao da postane tuđe vlasništvo.
- Kancelarija javne izvršiteljke Tamare Gucunje iz Novog Sada trebalo je da sprovede izvršenje, ali je slučaj prebačen kod nas jer se nekretnina nalazi u Beogradu. Mi nemamo detalje o ovom slučaju, jer ga nismo mi vodili. Za danas u 14 časova je zakazana prva prodaja, a ako ne bude zainteresovanih kupaca, stan će biti prodat na drugoj licitaciji, kada će početna cena biti 30 odsto od procenjene vrednosti nekretnine - kaže Mustur.

- Izvršitelji su nam ispostavili troškove i izračunali da naš dug odjednom iznosi 2.703.835 dinara?! U to je uračunat neisplaćen deo kredita iz banke, koji iznosi oko 400.000 dinara, dok su ostalo zatezne kamate i troškovi izvršenja. Nisu ni pokušali da taj dug naplate preko naših penzija ili automobila koji smo im ponudili, već su odmah rekli da će morati da nam oduzmu stan u kojem živimo. Nekretninu od 48 kvadrata procenili su na 71.000 evra i sada planiraju da je prodaju - kažu nam Branislav i Ljubica i dodaju da je prva licitacija zakazana za danas, ali da će njihov stan teško biti prodat.

Sporna kamata

Uzelčevi kažu da njihovim tvrdnjama ide u prilog i presuda po kojoj su poništeni delovi ugovora o kreditu sa bankom, koji se odnose na obračunavanje kamate. Međutim, izvršitelji ni za to ne mare...

Informer

Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" veruje da će današnja prodaja stana porodice Uzelac sigurno propasti jer je kupcima dojavljeno da će na sledećoj licitaciji stan koštati 30 odsto od cene, odnosno svega oko 20.000 evra.
- Nažalost, verujem da će prva prodaja, koja je zakazana za danas, propasti, kao što to obično i biva. To znači da će na drugoj licitaciji ovaj stan da prodaju za mizerne pare. Sumnjam da je u pitanju nameštaljka i s obzirom da se juče niko nije pojavio na razgledanju, potencijalni kupci znaju da prodaja ide po starom zakonu i da će na sledećoj licitaciji taj stan koštati samo 30 odsto od realne cene - kaže Gavrilović i objašnjava kako je došlo do toga da uprkos isplaćenom kreditu banka traži još para:
- Očigledno se radi o nezakonitoj zateznoj kamati. Čak postoji i pravosnažna presuda, koja kaže da se članovi ugovora u kojima se spominje kamata poništavaju, ali ni banka ni izvršitelji ne obraćaju pažnju na to i hoće da uzmu i ono što im ne pripada.

- Ta presuda Privrednog suda potvrđuje da je banka obračunavala kamatu kako joj se prohte, da je sebi ostavljala mogućnost da je menja kako i kada hoće. Ali izvršiteljka uopšte nije tu presudu uzela u obzir, već samo gleda kako da proda naš stan. Mi smo pobegli iz Hrvatske, konačno se skućili i započeli život, a sad i to malo hoće da nam otmu, i to bez razloga, zbog duga koji praktično i ne postoji - kaže Branimir.

VELIKI SERIJAL INFORMERA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA ZLOUPOTREBE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Izvršitelji se preko noći bogate na račun sirotinje!

Tagovi: