13.12.2018.

22:01

Foto:

Vesti

BRUKA! UNS nagradu "Aleksandar Tijanić" dodelio Veljku Laliću koji je izmislio intervju sa Trampom!

U obrazloženju žirija nagrade navodi se da je Lalić u poslednjih nekoliko godina pokazao da politički magazin može da se vrati na veliku scenu našeg (ne)prežaljenog tržišta štampe, i to uz poštovanje novinarske etike i Kodeksa, uz pomoć hrabre uređivačke politike i modernog novinarskog izraza".

Žiri, međutim, u obrazloženju jednoglasne odluke o dodeli nagrade ne navodi da li pod poštovanje novinarske etike i Kodeksa i moderni novinarski izraz spada i izmišljeni ekskluzivni intervju sa Donaldom Trampom, koji je Lalić u njegovom Nedeljniku objavio pre dve godine i u kome se tada predsednički kandidat Tramp izvinio Srbiji zbog bombardovanja 1999.

Svakom novinaru se desi da pogreši, ali Lalić tu grešku nikad nije priznao, već je danima nakon što je Tramp dematovao da je dao intervju, a posebno da se Srbiji izvinio za bombardovanje, pokušavao da objasni  kako je u vrtlogu prljave predsedničke kampanje u SAD bio prevaren.

Dakle, svakom novinaru bi moglo da se dogodi da ovako pogreši, ali ne i jednom Aleksandru Tijaniću čije ime nosi nagrada koju je žiri UNS jednoglasno dodelio Laliću.

Tagovi: