16.12.2018.

14:25

Foto:

Vesti

NISMO UZELI NIŠTA TUĐE! O "slučaju gusle" oglasilo se srpsko Ministarstvo kulture!

"Guslar koji je izveo svoju pesmu na otvaranju Kulturnog centra ''Ivo Andrić'' u Pekingu bio je odeven u nošnju koju su nosili i nose Srbi u Crnoj Gori i Hercegovini i to je činjenica koju nijedna nova identitetska konstrukcija ne može da izmeni. Deo srpskog nasleđa, i to veoma izrazit, poticao je i potiče iz Crne Gore i Srbija nije ni ovom prilikom uzela ništa tuđe", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja takođe napominje da je Srbija, prilikom nominacije pevanja uz gusle za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, podnela opsežnu dokumentaciju. 

MRŽNJI MILOGORACA KRAJA NEMA! Ministarstvo kulture Crne Gore NAPALO SRBIJU ZBOG NARODNE NOŠNJE?!

"Tokom dvogodišnje procedure, stručnjaci Uneska su vrednovali priloženi dosije i čitava procedura je bila javna. Upis na listu Uneska ne znači da tvrdimo da su Srbi izmislili gusle i guslanje, nego da je reč o temeljnoj i živoj baštini srpskog naroda, o čemu svedoče brojna udruženja i posećene guslarske večeri", ukazuje se u saopštenju.

U tom ministarstvu takođe ocenjuju da je Ministarstvo kulture Crne Gore "sa više takta i skrupula trebalo da se oglasi u vezi sa ovom temom".

"Obaveštavamo ih da Srbija nije ''posegnula'' ni u čije kulturno nasleđe ''predstavljajući ga kao svoje'' i ohrabrujemo ih da pažljivije izuče nesporne etnografske i etnomuzikološke činjenice pre nego što posegnu za neprimerenom i neargumentovanom jetkošću. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i naše ustanove kulture, spremne su da im u tom poslu pruže i odgovarajuću pomoć i podatke", dodaje se u saopštenju.

Tagovi: