24.01.2019.

15:53

Foto:

Vesti

SAVET ZA RODNU RAVNOPRAVNOST OSUDIO NASILJE NAD ŽENAMA: Obaveza društva nulta tolerancija na nasilje!

Direktorka Beogradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović kaže da je obaveza celog društva nulta tolerancija prema svakoj vrsti nasilja i primena adekvatnih sankcija za počinioce, jer će se samo tako razviti mehanizmi koji će nasilnika sprečiti da ponovi delo, dok će žrtve biti sačuvane.

Ona kaže da se taj centar svakodnevno suočava i bori protiv svake vrste nasilja, uključujući i verbalno nasilje kome su najčešće izložene žene, da njegove počinioce tretira kao i počinioce svake druge vrste nasilja, te da primenjuju adekvatne mere i sanckije

- Iskustvo nas uči da je verbalno nasilje skoro uvek samo uvod, nakon čega počinilac počinje i sa drugim, težim oblicima zlostavljanja - rekla je Pavlović. 

Pomoćnik ministra Nina Mitić osudila je uvrede koje jedan od lidera opozicije upućuje ženama, koje, kaže, opstaju u javnom prostoru Srbije i apelovala na državne institucije da sankcionišu sve one koje uvredama, agresivnošću i napadima remete mir i bezbednost građanki i građana Srbije.

Ona je pozvala sve koji, kaže, podržavaju normalnu i stabilnu Srbiju, da podrže i peticiju protiv Sergeja Trifunovića. 

Gradski pravobranilac Ljiljana Blagojević kaže da je i prema Ustavu Srbije fizički i psihički integritet nepovrediv, te da je poštovanja Ustava obaveza svakog građanina Srbije.

- Ljudska prava imaju univerzalni karakter i nalaze svoje mesto u svim pravnim sistemima, pa i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima - navela je Blagojević.

Sekretar za inspekcijske poslove Sonja Podunavac oštro je osudila svaku vrstu nasilja prema ženama, bez razlike da li je u pitanju fizičko ili verbalno nasilje i apelovala da se stane na put govoru mržnje i primitivnim napadima na žene. 

IRENA VUJOVIĆ: Bezumni napadi od onih koji nemaju argumente me ne dotiču!

Tagovi: