04.02.2019.

23:15

Foto:

Vesti

GRAĐANI SRBIJE SVE VIŠE VERUJU DOMAĆOJ VALUTI! Dinarska štednja porasla 23 odsto! Isplati se 15 puta više nego u evrima

Srbi u bankama trenutno na štednji drže oko 62 milijarde dinara, što je za 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je ta suma bila za oko 12 milijardi dinara manja, pokazuju podaci NBS. Razlog za to je što kamate za dinarsku štednju iznose u proseku oko 3,6 odsto, dok oko 0,3 odsto iznose na štednju u evrima, na koju se još obračunava i porez od 15 odsto.

To znači da se štednja u domaćoj valuti, na godišnjem nivou, isplati oko 15 puta više nego ona u devizama. Stručnjaci kažu da će, zbog stabilnosti kursa i niske inflacije, štednja u dinarima biti isplativa i narednih godina.

Stabilan kurs

Kako kažu u Narodnoj banci Srbije, građani daleko više veruju dinaru nego ranije, zbog stabilnosti kursa i niske inflacije.

Koliko biste zaradili


Štednja u dinarima:

Ulog: 592.150 dinara (5.000 evra)
Rok: 12 meseci
Kamata: 3,6 odsto
Porez: Ne postoji
Zarada od kamate: 21.317 dinara (180 evra)

Štednja u evrima:

Ulog: 5.000 evra
Rok: 12 meseci
Kamata: 0,3 odsto
Porez: 15 odsto (na prihod od kamata)
Zarada od kamate: 12,75 evra

- Dinarska štednja je u stalnom porastu, za samo godinu dana povećana je skoro za četvrtinu, ali i dalje čini samo pet odsto ukupne štednje. Ipak, činjenice pokazuju da građani Srbije sve više oročavaju novac u domaćoj valuti. Razlog za to su daleko više kamatne stope na dinarsku štednju, ali ne bi trebalo zanemariti i druge faktore. Tu se pre svega misli na stabilnost domaće valute, čiji kurs gotovo uopšte nije oscilirao u toku prošle godine, ali i na nisku inflaciju. Atraktivnosti dinarske štednje doprinosi i činjenica da je prihod po osnovu kamata na dinarsku štednju izuzet od obaveze plaćanja poreza, za razliku od prihoda na deviznu štednju, koji se oporezuje. U narednom periodu se može očekivati nastavak rasta štednje građana, pri čemu NBS očekuje da dinarska štednja beleži daleko brži rast u poređenju sa devizama - objašnjavaju u Narodnoj banci i navode da u našim bankama trenutno postoji više od milion dinarskih štednih uloga na kojima je u proseku oročena suma od 56.000 dinara.

- Najveći broj štednih uloga odnosi se na oročene sume do 10.000 dinara, ali oni čine samo 0,9 odsto ukupne štednje u domaćoj valuti. Jezgro dinarske štednje čine oni koji na svojim ulozima drže između više od milion, a manje od pet miliona dinara. Zanimljivo je i da 398 građana Srbije u bankama drži više od deset miliona dinara - dodaju u NBS.

Rast kamata

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da će na kratak rok, štednja u dinarima i narednih godina i dalje biti daleko isplatljivija nego ona u evrima.

- U narednih godinu dana, to nema nikakve sumnje, ako svoj novac oročite u dinarima, profitiraćete daleko više nego da u banci ostavite evre. Trenutno ne postoji rizik od štednje u domaćoj valuti jer je kurs stabilan - kaže Savić i dodaje da očekuje i da kamate na štednju u evrima u dogledno vreme skoče:

- Mislim da će se na neki duži rok stvari promeniti u korist evra. Čim dođe do oporavka evrozone, doći će i do rasta kamata na štednju, pošto su one sada zaista na minimumu. Tada će i štednja u evrima ponovo skočiti - ističe Savić.

Tagovi: