20.02.2019.

12:48

Foto:

Vesti

PAUNOVIĆ: Jakom ekonomijom do socijalne pravde

- Zbog toga je važno što imamo ovakav privredni rast i nezaposlenost manju od 11 odsto, a naročito što se konstantno povećavaju direktne strane investicije u Srbiji. Takva ekonomska politika jedino daje mogućnost za bolji životni standard naših građana, za dalje povećanje plata i penzija, mogućnost za nova radna mesta, kao i veća izdvajanja za potrebe socijalno ugroženih - istakla je Paunović.

Rezultate daju i napori Vlade za smanjenje socijalne isključenosti građana. Rizik od socijalne isključenosti i siromaštva opada sa povećanjem stepena obrazovanja, navodi Paunović, i podseća da su pokrenuti brojni programi obuke i prekfalifikacije usmereni ka nezaposlenima kako bi se učinili konkuretnim na tržištu. 

U nacionalnom izveštaju o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017. godine navedeno je da je neformalna zaposlenost u Srbiji relativno visoka, što je posebno izraženo u poljoprivredi i građevinarstvu. 

S tim u vezi, Paunović je podsetila da nedavno usvojeni Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima treba da obezbedi bolji položaj sezonskih radnika i pojednostavi način njihovog prijavljivanja putem elektronske platforme.

Paunović je navela da će se nastaviti podrška ugroženim grupama građana kao što su stari, višečlane porodice, deca, žene, osobe sa invaliditetom, kao i da će podrška biti intenzivirana u nerazvijenijim područjima naše zemlje.  

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007. godine proglasila 20. februar za Svetski dan socijalne pravde. Prepoznato je da su društveni razvoj i socijalna pravda preduslovi ostvarivanja mira i bezbednosti unutar i između država.

(VIDEO) MINISTAR ZORAN ĐORĐEVIĆ: Nacrt Zakona o pravima boraca, vojnih i civilnih invalida rata JOŠ UVEK U RADNOJ VERZIJI!

Tagovi: