15.03.2019.

19:25

Foto:

Vesti

ZA TRI DANA NAPISANO ČAK 7.000 KAZNI ZA POJASEVE! Pune ruke posla za saobraćajne policajce u međunarodnoj akciji

Kako nam je rečeno u MUP-u, policajci su imali pune ruke posla, a uglavnom su pisali kazne za nevezivanje pojasa na prednjem sedištu.
- Akcenat kontrole je korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjem i zadnjem sedištu, kao i upotreba sedišta za decu. Od 7.000 kazni, koliko smo napisali širom Srbije od ponedeljka do srede, velika većina se odnosi na nevezivanje vozača i suvozača. Kazna za ovaj prekršaj je 10.000 dinara - kažu u Saobraćajnoj policiji.

Stručnjak za saobraćaj Stojadin Jovanović kaže da je prosto neverovatno koliko se Srbi neodgovorno ponašaju kada je u pitanju vezivanje pojasa i upotreba auto-sedišta.
- Kod nas se uprkos kaznama odomaćilo da ko neće da se vezuje seda pozadi. Zato i smatram da bi, osim kažnjavanja, trebalo pokrenuti i niz preventivnih akcija kako bi se ljudima ukazalo da vezivanje pojaseva i na prednjem i na zadnjem sedištu, kao i stavljanje dece u auto-sedišta, nije izmišljeno da bi se nekome naplatila kazna, već zato što to čuva glavu na ramenima - zaključuje Jovanović i dodaje:
- Ljudi moraju da shvate da auto-sedišta nikako nisu luksuz i da ona deci spasavaju glave prilikom saobraćajnih nesreća. Lepo je nadati se "da se baš vama nešto neće desiti", ali tome su se nadali i oni kojima su se saobraćajke dešavale. Takođe, nije mi jasno zašto je teško prikačiti pojas na zadnjem sedištu.

Informer

 

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević istakla je da se u Srbiji čak 55 odsto dece uzrasta od četiri do 12 godina nepravilno prevozi.
- To znači da je više od polovine mališana ovog uzrasta u velikoj opasnosti kad sednu u neko prevozno sredstvo. Raduje činjenica da nam se polako budi svest o značaju korišćenja zaštitnih sedišta kada su u pitanju deca mlađa od tri godine - tako da je upotreba dečijih auto-sedišta za ovaj uzrast prošle godine porasla za 60 odsto - rekla je Miloševićeva.


 

Tagovi: