18.03.2019.

22:30

Foto:

Vesti

SVE VEĆI BROJ PRIPADNICA LEPŠEG POLA SE ODLUČUJE ZA NOŠENJE UNIFORME! Žene u Srbiji sve više idu u oficire!

Žene u Srbiji žele u oficire! Samo u poslednje četiri godine broj žena koje upisuju vojne škole duplirao se i sada dame čine čak 25 odsto, odnosno četvrtinu od ukupnog broja kadeta.

To za Informer otkriva šef Katedre društvenih nauka na Vojnoj akademiji, potpukovnik prof. dr Srđan Blagojević. Kako tvrdi, sve one prolaze kompletnu obuku, rame uz rame sa muškarcima, i zato je selekcija prilikom prijema izuzetno stroga. Da sve bude još zanimljivije, Blagojević naglašava da ne postoji nijedna dužnost u vojsci koju ne mogu da obavljaju pripadnice lepšeg pola.

Informer

Imamo žene komandire, pilote, ali i dame na visokim dužnostima u Ministarstvu odbrane, što je pre bilo gotovo nezamislivo
Srđan Blagojević, potpukovnik Vojske Srbije

Tako već sada imamo žene komandire u raznim jedinicama, pilote, ali i dame na visokim dužnostima u Ministarstvu odbrane, što je sve pre samo deset godina bilo gotovo nezamislivo.

Visoki kriterijumi

Potpukovnik prof. dr Srđan Blagojević je istakao da je ravnopravno učešće muškaraca i žena u sistemu odbrane nesporna demokratska vrednost jednog društva.

- Istina je da raste zainteresovanost ženske populacije za vojne škole. Primera radi, pre četiri godine broj žena koje su pohađale Vojnu akademiju je iznosio oko 13 odsto od ukupnog broja kadeta, dok je danas taj procenat oko 25 odsto. To je dobro jer žene mogu mnogo da doprinesu vojsci i bezbednosti naše države - rekao je Blagojević, ali i napomenuo da dolaskom na Vojnu akademiju žene pristaju da budu u potpunosti ravnopravne sa svojim muškim kolegama i da su zbog toga kriterijumi jako visoki.

Informer

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević istakao je da su se žene u vojsci dosta dobro pokazale u radarskim jedinicama, analitici, tehničkim službama i sanitetu, ali i izrazio žal što muškarci u Srbiji nemaju veće interesovanje da obuku uniformu kao što je to slučaj sa pripadnicama lepšeg pola.
- Više bih voleo da sam čuo da se napokon kod muškaraca u Srbiji pojavilo veće interesovanje za vojsku. Ipak, ne mogu sve devojke da budu u rodovima kao što su pešadija, artiljerija i oklopne jedinice. Praksa je pokazala da su žene jako dobre u radarskim jedinicama, analitici, tehničkim službama, sanitetu i finansijama, što je takođe nešto što je potrebno vojsci - jasan je Dimitrijević.

- Vojni poziv je učinjen dostupnim samo onim devojkama i mladim ženama koje se odvaže da ravnopravno sa svojim vršnjacima i muškarcima stanu u stroj rame uz rame, pod uslovom da ispune sve propisane uslove i prođu složen proces selekcije. Strogom selekcijom stvara se osnovni preduslov da se i sve kasnije obaveze koje proističu iz nastavnih planova i programa Vojne akademije realizuju ravnopravno - jasan je Blagojević.

Otvoren konkurs

U Ministarstvu odbrane su najavili i da je otvoren konkurs za prijem u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA i Srednju stručnu vojnu školu. Ovaj konkurs će trajati do 31. marta, pa u Ministarstvu pozivaju sve zainteresovane mladiće i devojke da se prijave.

On podseća i da u vojsci ne postoji podela na muške i ženske poslove, već da je sve do interesovanja i iskazanih sposobnosti.

- U sistemu odbrane Republike Srbije odavno je prevaziđena klasifikacija na muške i ženske poslove i funkcije. Žene uspešno obavljaju najrazličitije dužnosti. Odgovorne su za poslove koji su se pre desetak godina smatrali atipičnim za žene - podvlači Blagojević i dodaje da ne postoje zakonska ograničenja koja bi onemogućila ženama obavljanje bilo koje dužnosti:

- To zavisi od njihovog interesovanja, ali i iskazanih sposobnosti. Međutim, možemo govoriti o većoj ili manjoj zainteresovanosti samih žena za obavljanje nekih dužnosti. Postoji veće interesovanje žena za rad u okviru službi, a nešto manje za rodove kakvi su pešadija, oklopnomehanizovane jedinice ili artiljerija, što je sasvim razumljivo.

Informer

Dobri obaveštajci

Vojni komentator Vlade Radulović smatra da je sve veće zanimanje žena za vojsku pozitivna stvar jer je to već praksa u većini svetskih armija.

Muška stvar

Nama u Srbiji je to možda čudno jer na vojsku gledamo kao na nešto što je za muškarce
Vlade Radulović, analitičar

- Od trenutka kada je u Srbiji dozvoljeno da žene idu u vojsku beleži se konstantan trend rasta interesovanja pripadnica lepšeg pola za upisivanje vojnih škola. Nama u Srbiji je to možda čudno jer na vojsku gledamo kao na nešto što je za muškarce i takva nam je i tradicija, ali je to sasvim normalno u savremenim svetskim armijama. Zbog svega ovoga smatram da je pozitivno to što se žene sve češće odlučuju za vojsku i nisam pristalica podela na muške i ženske pozive. Siguran sam da su u vojsci žene i vrednije i svrsishodnije od mnogih muškaraca - istakao je Radulović i dodao da su dame, verovali ili ne, najbolje kao obaveštajci:

Informer

- Praksa je pokazala da su žene najbolje na obaveštajno-bezbednosnim poslovima. I ako ih na tom polju sa puno uspeha koriste službe u Izraelu, Rusiji i Libiji, ne vidim zašto ne bismo i mi u Srbiji - rekao je Radulović.

Tagovi: