28.04.2019.

10:40

Foto:

Vesti

IGUMANIJA PEĆKE PATRIJARŠIJE: Slavite Vaskrs u miru i ljubavi!

 

- Želim svima srećan Vaskrs, da proslave u radosti i miru, slozi i ljubavi i da nam dođu u Svetu Patrijaršiju i da vide da mi ovde živimo u miru i da se ne plaše ničega. Ovde je ipak bezbedno i mogu svi doći u svako doba - kazala je mati Haritina.

Zahvalila je ekipi Tanjuga što je došla da poseti tu svetinju u kojoj su vekovima ustoličavani srpski patrijarsi, kao i sestrinstvo manastira, koje broji dvadesetak monahinja.

Mati Haritina je posebno pozdravila sve Srbe koji su sa Kosova i Metohije, a koji su napustili svoje ognjište bežeći od ratnih dešavanja i problema nastalih nakon sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Zahvalila im je što misle na njih koje su ostale da čuvaju srpske svetinje, i navela da one žale što su napustili Kosmet.

Veruje da im je nedostajalo strpljenja da ostanu na svojim vekovnim ognjištima.

- Ni nama nije bilo lako, ali smo ostali. Mislim da su i mnogi od njih mogli ostati ili makar da nisu morali da prodaju svoju imovinu - da mogu da kažu da imaju kome i zašto da se vrate - navela je mati Haritina.

Prihvatajući realnost da nisu imali uslova da ostanu i opstanu na KiM, čestitala je raseljenima najveći hrišćanski praznik i poručila im da ne zaborave svoje Kosovo i Metohiju i da mu se vrate.

Manastir Pećku patrijaršiju, centar srpske duhovnosti i kulture, koji je u svim teškim vremenima vekovima čuvao veru i tradiciju, danas obezbeđuju pripadnici kosovske policije, a što je od 1999. do 2013. godine činio Kfor.

Osim što čuva duhovne vrednosti, predstavlja i riznicu značajnog umetničkog nasleđa, a u njoj je i mauzolej srpskih arhiepiskopa i patrijarha.

Srpska arhiepiskopija je 1346. godine proglašena za patrijaršiju, kada je i Peć izabran za sedište.

Posle viševekovne vladavine Osmanlija, 1920. godine uspostavljena je Srpska pravoslavna crkva sa sedištem u Peći.

Sadašnji poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra 2010. godine, kao 45. patrijarh srpski.

Tagovi: