09.05.2019.

16:00

Foto:

Vesti

DAN POBEDE U JAGODINI! Venci na Spomenik partizanima i Spomen kosturnici

 

Ispred Ruske Federacije venac je položio prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije u Beogradu Konstantin Nikicenovic a vence su položile i delegacije boraca iz Drugog svetskog rata i Skupštine grada Jagodine.

Polaganju venaca prisustovala je i zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović.

Nikicenović je, u razgovoru sa novinarima ispred Spomen kosturnice, potsetio na zajedničku borbu partizanskih jedinica Jugoslavije i Crvene armije i stradanja jugoslovenskg i naroda Sovjetskog saveza, u borbi protiv fašističkog okupataora.

On se zahvalio gradu Jagodini, na brizi, besprekornom održavanju u čuvanju Spomen kosturnice, ocenivši da je i to pokazatelj bliskosti dva naroda Srbije i Rusije.  

Na fašističku okupaciju i borbu protiv fašističkog okupatora, potsetio je i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine, istoričar mr. Dejan Tanjić, istakkavši veliku ulogu partizana Jugoslavije i boraca Crvene armije u oslobađnju Evrope.

Iz Jagodine u borbi protiv fašizma poginulo je 780 pripadnika partizanskih jedinica.

Spomen kosturnica borcima Crvene Armije podignuta je u Jagodini 1962. godine a temeljito obnovljena 2003. godine.

U njoj je, prema dokumentaciji koja se čuva u Gradskom odboru SUBNOR-a i Istorijskom arhivu, sahranjeno 362 pripadnika Crvene Armije poginulih za oslobođenje Jagodine, 349 Kraljeva, 329 Kragujevca, 56 Kruševca, 42 Užica, 30 Niša i dva poginula za oslobođenje Valjeva.

Među sahranjenima je 1.109 boraca, pet visokih oficira i šest nižih, nema podataka za 22 borca, sedam viših i 16 nižih oficira i pet podoficira.

Venci i ruže su položeni i na Spomenik ratnicima srpskih ratova od 1912. do 1918. godine, na Skevru omladine u centru grada.

Tagovi: