12.05.2019.

10:01

Foto:

Vesti

(VIDEO) KAKO JE SAVLADANA GRDELIČKA KLISURA! Pogledajte FANTASTIČNE SNIMKE IZ VAZDUHA završne deonice Koridora 10!

 

Grdelička klisura spaja leskovačku i vranjsku kotlinu, Jablanički i Pčinjski okrug. Kroz nju protiče Južna Morava čiji sliv je područje u Srbiji sa najizraženijom erozijom. Zato je izgradnja auto-puta u tom delu zemlje često označavana kao složena, teška, zahtevna.

- Veliki izazov sa tehničke i građevinske struke. Borimo se sa prirodom, neke stvari ne mogu da se predvide - rekao je izvođač radova Danijel Maljenović.

Radovi su počeli oktobra 2013. godine, deonica od 26,3 kilometra podeljena je na šest delova. Više stranih i domaćih građevinskih kompanija učestvovalo je u izgradnji i opremanju.

- Bukvalno za dva minuta prolazi se ono što je najteže, ono što najviše košta. To moramo da završimo, moramo da uradimo, nemamo prostora da ne završimo, tako će biti - istakao je 2016. godine Dmitar Đurović, tadašnji direktor "Koridora Srbije".

Pre pet i po godina počela je izgradnja najdužeg putnog tunela u zemlji, Manajle kod Vladičinog Hana. Ima dve cevi, 13 operativnih sistema, u opremanje je uloženo 13 miliona evra.

- U sklopu celokupne opreme koja će biti zadužena za bezbednost putnika u tunelima, nalaze se i rampe koje će reagovati da, na primer, u slučaju požara u tunelu, automatski se spuste i onemoguće drugim vozilima da uđu u tunel - objasnio je Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije". 

- Svako vozilo koje ide malom brzinom predstavlja potencijalni rizik za bezbednost saobraćaja. U slučaju da se pojavi takav incident, preko odgovarajuće svetlosne signalizacije obavestiće se vozač da treba da ubrza i pomoću odgovarajućeg razglasa obavestiće se da mora da ubrza - naveo je Marko Milošević iz Operativnog centra "Koridora Srbije".

Zaštitni znak deonice, jedan od najatraktivnijih građevinskih objekata je most Vrla kod Vladičinog Hana. Najduži i najviši na južnom kraku Koridora 10, privlačio je pažnju i dok se gradio. Kada se vozite, nemate utisak da ste na stubovima i do 62 metra visine.

Kompletna deonica auto-puta kroz Grdeličku klisuru završena je. Tu su dve petlje, dva savremeno opremljena tunela, 33 mosta, vijadukt, galerije, zaštitni bedemi. U narednih nekoliko meseci, radiće se sanacija pet kosina i klizišta.

Radovi neće uticati na bezbednost saobraćaja, kažu u preduzeću "Koridori Srbije". Radiće se na oko 150 metara od trase, u brdu, iznad auto-puta.

Tagovi: