14.05.2019.

19:45 >> 19:49

Foto:

Vesti

NEMAČKI UDAR NA SRBIJU - OVAJ PUT NIJE VOJNI, ALI JE POGUBAN PO NAŠU ZEMLJU: Berlin traži milion radnika, 200.000 Srba spakovalo kofere, 100.000 već otišlo!

- Tržište rada je i dalje neosetljivo na opasnosti koje proizlaze iz naznaka da bi državni rast mogao da oslabi. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju s prošlom godinom zabeležen je porast potražnje za radnicima - rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji sarađuje sa Agencijom za zapošljavanje.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta, najviše u sektoru uslužnih delatnosti, iza kojih slede građevinarstvo i zdravstvo.

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva.

Istovremeno je, međutim, porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

Dakle, mnogo veće pare mogu se zaraditi, nego u Srbiji. Kao što se pričalo pre koju godinu, kada je masovno počelo da se odlazi na rad u inostranstvo: "Ko poslednji izađe iz Srbije, neka ugasi svetlo..."

Podsetimo, prema procenama sindikata, čak 100 hiljada radnika otišlo je poslednjih godina iz naše zemlje u potrazi za boljim uslovima rada i većim platama. Među njima najviše je bilo lekara i medicinskih tehničari, vozači, zavarivači, keramičara...

Srbija na sve načine pokušava, ako ne da spreči, ono bar da svede na minimalnu podnošljivu meru, masovan odlazak radnika. Vlada je formirala Tim za odliv mozgova u kome su najeminentnijih ljudi koji bi trebalo da pomogne predlažući mere, kako bi mladi ostajali u zemlji, ali i kako bi se oni koji su otišli, vratili u Srbiju.

Na ruku nam ne ide ni novi zakon Nemačke o useljavanju koji će olakšati zapošljavanje građana drugih država u toj zemlji, pa i onih koji dolaze iz država koje nisu članice EU, što, između ostalog, otvara mogućnost da i građani Srbije odu u Nemačku u većem broju.
 
Podsetimo, nemački Zakon o useljavanju stručne radne snage iz drugih država, uključujući i onih koje nisu članice EU, stupiće na snagu 1. januara 2020. godine. Procene sindikata su da će  Srbija tada ostati bez 200.000 radnika, mahom lekara, medicinskih tehničara, profesionalnih vozača, i zanatlija svih profila.

Tagovi: