22.05.2019.

16:02

Foto:

Vesti

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE! Mali: U septembru predlog za rasterećenje zarada!

 

U okviru konferencije članovi Koordinacionog tela vlade za suzbijanje sive ekonomije na čelu sa ministrom finansija Malim i privrednici okupljeni u NALED-ovom Savezu za fer konkurenciju razmotrili su prioritetne mere novog akcionog plana za 2019. i 2020. godinu, kao što je jačanje kapaciteta inspekcija, suzbijanje nelegalne gradnje i sive ekonomije u transportu, unapređenje procesuiranja poslovanja u sivoj zoni i druge.

- U septembru ćemo izaći sa predlogom daljeg rasterećenja optrećenja na zarade, videćemo na koji način, da li kroz poreze ili doprinose i koliko će to da košta budžet. Ali, mnogo više ćemo dobiti kroz smanjivanje sive ekonomije i veću zaposlenost. U septembru izlazimo sa konkretnim predlogom, koje doprinose i koje poreze i u kom iznosu i na koji način, sa ocenom efekata - rekao je Mali u Palati Srbija.

Kaže da je smanjivanje fiskalnog optrećenja jedan od najvažnijiih zahteva privrednika, ali i potencijalni izvor sive ekonomije.

- Dugoročno opredeljenje vlade je da fisklanu politiku usmeri ka održavanju niskog deficita, smanjivanje javnog duga i rasterećenja poreza i doprinosa na zarade.

Kaže da je Ministarstvo finansija oformilo radnu grupu koja radi na predlogu novog Zakona o fikslani kasama i da će taj zakon verovatno biti usvojen zajedno sa budžetom za 2020.

Mali kaže da je važno i da se uvede novi sistem - on lajn fiskalnizacija, kao svuda u svetu i napominje da u Srbiji trenutno ima 191.400 fiskalnih kasa.

Dodao je da nisu svi obuhvaćeni i da će ministarstvo vrlo brzo dati predlog kako da proširti taj obuhvat.

- Onlajn fiskalizacija u relanom vrmeenu, jer svake sekunde imate kontrolu nad prometom svih privrednih subjekata, pa sam kompjuter ukazuje na kritične tačke, na primer, ako petkom nema prometa u nekom kafiću. E fakture je važna stvar i od marta prošle godine postoji e fakutura za korisnike javnih sredstava. Tako da ne postoji razlog da se taj sistem ne proširi i na sve faktutre u privredi.

Mali ističe da se radi na toj reformi sa MMF-om i da ministarstvo već u septembar ili oktobar mora da izađe sa tim predlogom pred vladom.

Ministar naglašava da će to omogućiti i povraćaj PDV-a gotovo istog trenutka.

Tagovi: