29.05.2019.

21:51

Foto:

Vesti

SVINJETINA POSKUPLJUJE ČAK 40% ZBOG KINEZA! U naredna dva meseca čeka nas veliki potres na tržištu mesa

Svinjetina bi u naredna dva meseca u Srbiji mogla da poskupi čak 40 odsto, zbog afričke kuge koja je u Kini ubila više od sto miliona svinja, kažu proizvođači mesa! Prema njihovim rečima, Kinezi masovno uvoze svinjsko meso iz Evrope, zbog čega će kod nas doći do nestašice, a samim tim i do povećanja cena.

But će u mesarama sa sadašnjih 480 do jula poskupeti na 670 dinara, slanina sa 750 ide na 1.500 dinara, a očekuje se i skok cene prasetine (pogledajte tabele). Što je najgore, cena svinjetine je u porastu još od februara, a kako je krenulo, izjednačiće se sa junetinom, što se decenijama nije desilo.

Kao junetina

Vlasnik "Marso grupe" Zoran Ivanović, jedan od najvećih proizvođača mesa u Srbiji, rekao je za Informer da u svojoj karijeri nije doživeo da svinjsko meso ovako drastično poskupi.
- Čitav problem je nastao u Kini, koja je najveći proizvođač i uvoznik svinja. Tamo je zavladala afrička kuga, koja je ubila čak 100 miliona ovih životinja, što je petina ukupnog fonda. Tu se stvorio deficit i oni su krenuli masovno da kupuju, iz Evrope su povećali uvoz četiri puta. To je drastično povećalo cenu i u Evropi i kod nas, pa je tako kilogram "žive vage" u februaru koštao 120 dinara, a sada je 160 dinara. Uz sve to, dolazi leto, kada cena svinjetine uvek skače, pa će u julu mesecu poskupeti za još 40 odsto i koštaće 220 dinara. Paralelno sa tim, cena junetine pada, pa će se u julu izjednačiti sa svinjetinom, što se nije desilo od kada se bavim ovim poslom - kaže Ivanović.

Informer

On napominje i da će poskupljenje svinjetine uzrokovati skok cena i svih drugih mesnih prerađevina koje se svakodnevno koriste.
- Možemo očekivati da će poskupeti i but i plećka, a zatim i kobasice, slanina i pršuta, ali i viršle, paštete, mesni naresci... Primera radi slanina je koštala u februaru 600 dinara po kilogramu, sada je 750 dinara, a nakon ovog poskupljenja u julu će biti 1050 dinara. But, koji je u februaru koštao 320 dinara po kilogramu, za dva meseca će biti više od 670 dinara - upozorava Ivanović.

Sa njim je saglasan i vlasnik novosadske industrije mesa "Matijević" Petar Matijević, koji kaže da će u slučaju većih poskupljenja ljudi verovatno "preći" na piletinu, koja je u Srbiji najjeftinija na svetu.
- Kinezi su morali da unište veliki procenat svog fonda svinja i pošto su oni najveći i proizvođači i uvoznici to se neminovno odrazilo na čitav svet. Cene u Evropi su već drastično skočile. Najveći problem kod ovakvih stvari je što nikada ne skače samo cena mesa nego i suhomesnatih proizvoda i svega ostalog što se pravi od svinje. Međutim, nije ni to smak sveta, i ukoliko bude drastičnijih skokova cena, ljudi će početi da kupuju piletinu, koja je kod nas najjeftinija u svetu, objasnio je Matijević.

Pojačati izvoz


Ekonomista Ljubomir Madžar tvrdi da ovakvi drastični skokovi cene svinjetine nisu dobri i da će ljudi morati da se snalaze tako što će ili manje jesti ili kupovati neko drugo meso.
- Pošto je cena tako naglo skočila to će ići na ruku svim onim zemljama koje izvoze svinjsko meso, dok će sa druge strane jako loše proći one koji uvoze. Što se naše zemlje tiče, mi imamo otprilike proizvodnju jednaku potrošnji, ali ćemo uprkos tome pokušati da izvozimo jer je cena visoka. To će dovesti do deficita svinjetine u Srbiji, a samim tim i do skoka cene - objašnjava Madžar.
 

Srbija bi trebalo da izvozi svinje u Kinu


Vlasnik mesne industrije "Đurđević" iz Pećinaca Milenko Đurđević rekao je da bi naša zemlja trebalo da iskoristi ovu situaciju da poveća fond svinja i počne da ih izvozi u Kinu.
- Mi imamo negde oko tri miliona svinja, što je ekvivalentno onome što nam je potrebno na godišnjem nivou. To je grehota jer smo nekada imali sedam miliona i izvozili. Zbog toga molim i Ministarstvo i državu da naprave dogovore da možemo da izvozimo svinje u Kinu. Kada bi se dogovorili ti aranžmani, naš fond bi se sigurno duplirao, jer imamo izuzetno veliki kapacitet za širenje - poručio je Đurđević.

Tagovi: