31.05.2019.

21:32

Foto:

Vesti

OTKRIVAMO ZAŠTO JE MOSKVA STAVILA SRPSKE FIRME NA CRNU LISTU! Rusi stopirali uvoz mesa iz četiri srpske fabrike!

Četiri srpska proizvođača i izvoznika mesa "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul Fuds" i "Matijević" dobili su zabranu izvoza svojih proizvoda u Rusiju na 60 dana, zbog ozbiljnih nepravilnosti u proceduri koje su utvrđene prilikom inspekcijskog nadzora.

Ruski inspektori tokom kontrole otkrili su da je nemoguće utvrditi poreklo mesa ove četiri kompanije. Prema našim saznanjima, oni osnovano sumnjaju da se pojedine firme bave reeksportom, odnosno da uvoze meso iz Evropske unije, prepakuju ga, i izvoze ga u Rusiju po povlašćenim uslovima kao da je srpsko.

Sporno poreklo

Kako Informer nezvanično saznaje, Rusi su prilikom inspekcije utvrdili niz proceduralnih nepravilnosti prilikom nadzora mesa četiri srpske kompanije.

Nema šale

Sa Rusima nema šale, oni su nam ozbiljan partner i moramo da ispoštujemo njihove uslove

Milan Prostran

- Osnovna zamerka je da prilikom inspekcijske kontrole nije bilo moguće utvrditi poreklo mesa kompanija "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul Fuds" i "Matijević". Bilo je nepoznato odakle ono potiče, jer nije postojala potrebna dokumentacija koja bi to pokazala. Ruski inspektori su, prilikom nadzora, osnovano posumnjali da su neki od proizvođača pokušali da im podvale meso iz Evropske unije, koje su samo prepakovali i pokušali da ga predstave kao svoj, srpski proizvod. Time je narušen sporazum o trgovini koji imamo sa Rusijim. Zbog svega toga su momentano stopirali uvoz mesa ovih kompanija na 60 dana, dok se ne utvrde sve okolnosti - kaže naš sagovornik upoznat sa ovim slučajem.

U ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da su Rusi privremeno zaustavili uvoz proizvoda četiri srpske kompanije. 

- Izvoz je privremeno zabranjen za četiri firme na rok od 60 dana do otklanjanja nepravilnosti. Pošto nepravilnosti budu otklonjenje "po proceduri", te firme će se ponovo naći na listi izvoznika mesa i mesnih prerađevina u Rusiju. Zabrana uvoza važi od 4. juna - rekli su u Ministarstvu poljoprivede.

Informer

Nenad Bumbić

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić boji se da bi ovaj incident mogao loše da utiče na sporazum sa Rusijom.

Potvrda u ministarstvu

Izvoz je privremeno zabranjen za četiri naše firme na rok od 60 dana

Ministarstvo poljoprivrede

- Ovo je ekstremno loše po nas! To što su proizvodi naših najvećih mesnih proivođača zabranjeni šalje užasno lošu sliku o nama u Rusiju i svet. Takođe, sporazum koji imamo sa Rusijom može biti poljuljan. Pošto nisu mogli da dokažu poreklo svog mesa, Rusi mogu pretpostaviti da ono potiče iz EU i da planiramo da im ga izvezemo i prodamo po povlašćenim uslovima kao da je iz Srbije. Postavlja se pitanje i šta ove kompanije domaćim kupcima uvaljuju, ako ovakvo meso šalju u inostranstvo - smatra Bumbić.

Da se uozbiljimo

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da je krajnje vreme da se uozbiljimo i krenemo da bez izuzetka poštujemo ruske uslove i zakone.

Informer

Milan Prostran

- Prema značajnom partneru kakav nam je Rusija moramo se krajnje odgovorno ponašati i poštovati sve njene zakone i zahteve. Već smo imali probleme sa voćem koje su nam takođe vratili. Sa Rusima nema šale, tako da moramo početi ozbiljno da shvatamo Sporazum i poštujemo sve njihove uslove. Svaki "nestašluk" može da nam se obije o glavu - kaže Prostran.

Izvoznici: Rešićemo to u kratkom roku

U zajedničkom saopštenju, kompanije "Karneks", "Zlatiborac", "Big Bul" i "Matijević" istakli su da je problem u neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova i da će to vrlo brzo rešiti. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Loše po nas

Zabrana šalje užasno lošu sliku o nama u Rusiju i svet

Nenad Bumbić

- Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Napominjemo i da će sve isporuke mesa i proizvoda, koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu prema uobičajenoj proceduri. Kompanije koje su privremeno postavljene na listu suspendovanih izvoznika već u ovom trenutku rade na ispunjavanju svih zahteva koji su pred njih postavljeni, sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim institucijama Republike Srbije. Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti sa industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe.

Informer

Ovakva  situacija  nije  izuzetak  u  industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u  Republici  Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice, a po njihovom usklađivanju, u skladu sa  procedurom, očekuje se i da se kompanije ponovo nađu na listi izvoznika u Rusku Federaciju. Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena - stoji u saopštenju ove četiri kompanije.

Tagovi: