30.06.2019.

15:02

Foto:

Vesti

CRKVA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA U RODNOM SELU PATRIJARHA PAVLA BIĆE OSVEĆENA 16. NOVEMBRA!

Tada će na velikom narodno-crkvenom saboru biti obeleženo na nivou Republike Hrvatske i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve,  rekao je za  "Novosti" paroh kućanački, protojerej Dragan Gaćeša. 

Saboru bi trebalo da prisustvuje i srpski patrijarh Irinej sa više arhijereja, Srbi iz cele Hrvatske, političari.

- Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928. godine, ali je pred ponoć, 20. decembra 1991. godine, minirana i dignuta u vazduh. Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. Tokom leta trebalo bi da budu završeni episkopski tron od kamena, gornje mesto, polijelej (glavni luster u crkvi) i još dva lustera - podseća protjerej Dragan Gaćeša.

(VIDEO) PAŽNJA! PEŠAK SA CRVENIM KOFEROM ŠETA PO AUTO-PUTU! Pogledajte kako se ovaj lik igra SVOJIM I TUĐIM ŽIVOTOM!

Radove "potpisuje" beogradski akademski vajar Mitar Petković, poznat kao idejni tvorac rešenja čuvenog Ordena srpske zastave, koji su, između ostalih, dobili ruski državnici i diplomate Sergej Šojgu, Sergej Lavrov, Aleksandar Čepurin i Vitalij Čurkin, kao i francuski pisac i novinar Patrik Beson.

Za osvećenje Crkve svetih apostola u Kućancima izabran je praznik Đurđic, 16. novembra, dan nakon što se najvoljeniji srpski patrijarh upokojio 2009. godine. Ceremoniji osvećenja prethodiće svečana akademija, 15. novembra, u Slatini.

Osim Crkve, obnavlja se i parohijski dom, prekoputa bogomolje, a na rodnom imanju nekadašnjeg srpskog patrijarha biće obnovljena kuća i izgrađena zadužbina.

Tagovi: