06.08.2019.

13:42

Foto:

Vesti

RADNICI ŠTRAJKUJU GLAĐU! RAZOČARANI, GLADNI I IZDANI! Sindikalci kod gradonačelnika Kragujevca

Sastanak u Gradskoj upravi sa gradonačelnikom prvobitno je bio zakazan za 12 časova, pa je odložen za 13 časova.

Prema rečima predsednika UGS "Nezavisnost" u Vodovodu Saše Mihajlovića, gradonačelnik je sinoć oko 18 časova iznenada došao u bivši Zastavin servis, gde zaposleni Vodovoda štrajkuju od prošlog ponedeljka, a gde je juče 12 radnika počelo štrajk glađu.

Mihajlović je rekao da je Nikolić svojim dolaskom "pokazao dobru volju" da se pronadje rešenje za zahteve zaposlenih i zakazao za danas sastanak sa predstavnicima svih sindikata u Vodovodu.

Prema rečima Mihajlovića, uslov za prekid štrajka je potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora sa poslodavcem o čemu, bez odlaganja, treba da započnu pregovori sa osnivačem.

On je rekao da osim Posebnog kolektivnog ugovora u preduzeću ne postoji ni Pravilnik o radu.

Mihajlović je naveo da je postoji samo aneks ugovora o radu po kojem je cena rada 14.510 dinara.

Drugi zahtev radnika Vodovoda odnosi se na prevazilaženje problema niskih zarada kroz isplatu solidarne pomoći zaposlenima do Nove godine, kada se očekuje ukidanje zakona koji ograničava rast plata.

Jedan od radnika koji štrajkuje gladju je Vladan Petrović, zaposlen na mestu poslovodje mašinskog održavanja, sa radnim stažom u Vodovodu od 30 godina.

-Od decembra prošle godine se odugovlači sa rešavanjem naših zahteva, a ništa mi nemoguće nismo tražili-, kazao je Petrović za agenciju Beta.

On je rekao da više od 400 radnika JKP "Vodovod i kanalizacija" od ukupno zaposlenih 530 prima platu od 32.000 do 36.000 dinara.

Zarade zaposlenih nisu menjane od 2009. kada su bile umanjene, a na tom nivou su i "zamrznute" 2014. godine.

Na ulazu u prostoriju gde je organizovan štrajk nalaze se transparenti na kojima piše "Aleksandre, pomozi", "razočarani, gladni, izdani", "Radomire pomozi, gladni smo", "Za javni sektor ima rešenja, za Vodovod - ne".

Tagovi: