09.08.2019.

18:36

Foto:

Vesti

SRBIJO, PREKO OVOG NE SMEŠ PREĆI! HRVATI BI ARAPIMA DA PREDSTAVE TESLU KAO SVOG - Baš ih briga što su mu minirali spomenik i srušili kuću ZATO ŠTO JE SRBIN!

Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Podseća se da "u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika".

- Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene - naglašava srpsko Ministarstvo kulture i informisanja.

Kkav odnosa je Zareb u poslednjih sto godina imao prema Tesli najbolje je opisao Krešo Beljak, predsednik Hrvatske seljačke stranke, koji je, bez pardona je rekao da bi Hrvati našeg najpoznatijeg naučnika Nikolu Teslu, koga sada svojataju, ubili i bacili u jamu da je 1941. godine bio u Lici!
 
- Pre "čerupanja" čiji je, više naš ili više njihov, bilo bi dobro znati da je sve genijalne stvari ipak izumeo u Americi. Da je ostao u Lici, proučavao bi verovatno tek elektricitet ovčje vune ili bi ga 1941. bacili u neku jamu - napisao je on komentarišući tekst o Tesli u kojem se govori o godišnjici njegovog rođenja. 

Iz Tesline porodice ono što nije pobijeno ili proterano u toku Drugog svetskog rata, stradalo je u ratu devedesetih. 

U Gospiću mu je na najlepšem trgu podignut spomenik, i prvo što su Hrvati uradili čim su postali samostalni, bilo je rušenje tog spomenika. Srušili su i njegovu rodnu kuću u Smiljanu.

Tagovi: