02.09.2019.

19:26 >> 19:27

Foto:

Vesti

(VIDEO) HRVATI SE NAOŠTRILI DA NADJAČAJU SRPSKE MIGOVE! Kupuju 12 lovaca četvrte generacije, izbor su AMERIČKI F-16 C/D Block 50/52, JAS-39 GRIPEN I MIRAŽ 2000!

- Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima reč. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahteva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtevima Hrvatske - rekao je Kopal.

On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva. 

- Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda - zaključio je Kopal.

Početkom januara Izrael je obavesti Ministarstvo obrane da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.

Prema nezvaničnim informacijama, ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke F-16 C/D Block 50/52, švedske JAS-39 Gripen i francuske Mirage 2000.

Srbija će, s druge strane, imati 14 'migova' na nivou generacije 4+, što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svetu. Imaće  radar koji pronalazi ciljeve i do 250 kilometara, što je više nego duplo u odnosu na postojeće mogućnosti.

Sistem upravljanja biće osavremenjen tako da će pilot raspolagati svim informacijama potrebnim za sopstveno pozicioniranje, kao i pozicioniranje protivnika i meta po svim parametrima.

Ono što je međutim misaona imenica ua avione kojie planira da nabaci Hrvatska je naoružanje srpskih "migova", tačnije uvođenje savremenih raketa srednjeg i velikog dometa kojima će biti opremljeni. Tu se pre svega misli na televizijski i laserski vođene rakete i bombe, kojima će se obezbediti preciznost kakvu dostižu i savremeni avioni zapadnih zemalja.

Tagovi: