20.09.2019.

12:02

Foto:

Vesti

SIMPOZIJUM NUKLEARNE MEDICINE! 10 godina Nacionalnog PET centra!

Pozitronska emisiona tomografija (PET) je jedinstvena dijagnostička tehnika, koja pripada oblasti nuklearne medicine, pomoću koje mogu da se ustanove najsuptilniji metabolički i drugi procesi koji se odvijaju u ćelijama različitih tkiva i organa.

U toku prve decenije Nacionalog PET centra urađeno je više od 17.000 pregleda i to najviše u onkologiji, a u manjoj meri u neurologiji i otkrivanju infekcija i infalamacija. Prednosti PET tehnologije u onkologiji su brže uspostavljanje precizne dijagnoze, diferencijalne dijagnoze, određivanje raširenosti bolesti, praćenje njenog toka i efekta terapije, izbor odgovarajućeg mesta za biopsiju i preciznije planiranje radioterapije. Na ovaj način postižu se blagovremeni i bolji rezultati lečenja teških bolesti, kao i smanjenje broja nepotrebno primenjenih hiruških i ostalih terapijskih procedura. U neurologiji se koristi za dijagnostiku različitih tipova demencija, ranoj dijagnozi parkinsonizma, kao i lokalizaciji epileptičkih žarišta. Koristi se i za otkrivanje infekcija i inflamacija, posebno onih nepoznatog porekla,  kardiovaskularnog sistema i drugih inflematornih i granulomatoznih bolesti (sarkoidoza i tuberkuloza).

Osim podsećanja na uvođenje, početak rada i prezentaciju postignutih rezultata primene pozitronske emisione tomografije u Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije, na ovom skupu će se razmenjivati nova iskustva i nove ideje iz ove oblasti.

Organizatori dvodnevnog simpozijuma su Centar za nuklearnu medicini KCS, Medicinski fakultet u Beogradu, Sekcija za nuklearnu medicinu SLD, Udruženje nuklearne medicine Srbije i Udruženje radioloških tehničara i tehničara nuklearne medicine Srbije. Simpozijum je organizovan uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, programa Evropske unije Erazmus + i pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja nuklearne medicine.

Očekuje se 150 učesnika iz Srbije ali i iz drugih evropskih zemalja (Austrije, Italije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Holandije, Grčke, Turske i Severne Makedonije).

Tagovi: