02.10.2019.

09:20

Foto:

Vesti

CRNE TAČKE ČESTO BLIZU KUĆE: Stručnjaci upozoravaju na opasnost na putevima

Kako smanjiti broj poginulih i teško povređenih na putevima i kako finansirati ovu borbu, najvažnije su teme ovog skupa, koji organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa MUP.

- Cilj svih naših akcija je smanjenje broja poginulih i povređenih na drumovima - kaže Arsov. - Prošle godine je poginulo ukupno 548 ljudi. Najveći broj tragičnih situacija beleži se na teretorijama naselja u kojima nastradali žive. To objašnjava značaj unapređenja sistema bezbednosti u lokalnim samoupravama - rekao je Arsov.

Sredstva koja se lokalnim samoupravama slivaju od naplaćenih saobraćajnih kazni nisu mala - trećina iznosa kazne ide "lokalu".

Tako su, navodi Arsov, 2017. godine opštine i gradovi inkasirali 11,5 miliona evra, prošle - 12,5 miliona, a do kraja avgusta 2019. - 10,8 miliona evra.

- Problem je iskorišćenost ovog novca, jer se realizuje svega trećina, dok se ostatak sredstava preliva u budžet za narednu godinu. To se iskazuje kao budžetski deficit, i na to su nas upozorili i predstavnici MMF - kazali su predstavnici Ministarstva finansija.

Statistički podaci o broju i uzrocima saobraćajnih nesreća koje prikuplja i proučava Agencija za bezbednost saobraćaja, kako je rečeno, dobar su putokaz gde treba usmeriti iskustvo i energiju kako bi se Srbija i u ovoj oblasti približila evropskoj praksi.

- Samo svi zajedno - državne institucije, organi lokalne samouprave i mediji - možemo uticati na smanjenje broja nesreća - rekla je, otvarajući skup, direktorka Agencije Jasmina Milošević.

CRNI JUL

JUL ove godine bio je tragičan - život je izgubilo čak 68 osoba, a lane u istom mesecu 42.

- Analizirali smo uzroke, mnogo toga uvideli, i ostaje nam da se pripremimo, koliko god možemo, da ovakve tragedije predupredimo - kaže Jasmina Milošević.

Tagovi: