28.10.2019.

10:14

Foto:

Vesti

OPREZ! Ako pripadate OVOJ GRUPI LJUDI, ZAGAĐEN VAZDUH MOŽE BITI OPASAN PO VAS!

U gradovima koji su "jako zagađeni", visoka je koncentracija čestica PM-10. Ovom česticom "zagađen" je vazduh u Kosjeriću, Valjevu, Boru (Gradski park) i delovima Niša.

Zbog vrednosti azot-dioksida u vazduhu, "zagađeno" je Užice, dok je visoka vrednost sumpor-dioksida u Boru (Brezonik) takođe na nivou "zagađen".

"Dobar" vazduh udišu stanovnici Kopaonika i Kraljeva, a vazduh "odličnog" kvaliteta je u Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru.

U Srbiji najveći problem za kvalitet vazduha, pored saobraćaja, predstavljaju fosilna goriva u termoelektranama, koje nemaju adekvatnu kontrolu emisija čestica.

Meteorološki uslovi netipični za ovo doba godine su doprineli ovakvim podacima. Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda biće bolje od utorka, kada će doći do drastične promene vremena. Vetar bi trebalo da nam pročisti vazduh.

Preporuke za građane

Kada je vazduh "jako zagađen", zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Obične, hirurške maske mogu samo malo da pomognu, kako bi se smanjila iritacija disajnih pteva, ali PM-10 čestice prodiru i kroz takve maske.

Tagovi: