07.11.2019.

13:52

Foto:

Vesti

MORAO SAM DA UGASIM BIZNIS DA BIH SAČUVAO GLAVU! PETAR ČELIK (70) SE SKINUO U JUTARNJEM, a ovo je njegova filmska životna priča!

Čelik, koji se bodibildingom bavi više od pola veka, je publici otkrio da je pored vežbanja veoma važna i pravilna ishrana, kao i da je tokom života pojeo nekoliko stotina hiljada jaja.

U današnjoj eri interneta, onima koji žele da se bave bodibildingom je sve lako dostupno. Kada je on počinjao, međutim, to tako nije bilo.

Објава коју дели Petar Čelik (@petarcelikfitness) дана 11. Мар 2019. у 3:32 PDT

- U to vreme, taj termin u Jugoslaviji nije postojao, bodibilding je bio apsolutna nepoznanica. Nije bilo literature za to, nije bilo interneta, niti trenera, i morao sam da se snalazim kako znam i umem. Pomogao mi je drug koji je imao rođake u inostranstvu, pa su oni njemu slali neke časopise koje smo mi koristili da vežbamo. Tamo su bile slike sportista koje su prikazivale treninge određenih mišića, pa smo mi na osnovu toga vežbali i snalazili se - rekao nam je Čelik.

Објава коју дели Petar Čelik (@petarcelikfitness) дана 13. Авг 2019. у 5:52 PDT

1975. godine proglašen je za mistera Jugoslavije, a onda se oprobao i na filmu. Tokom karijere osvojio je više od 100 prvih mesta, 18 puta je bio svetski prvak, tri puta evropski, a 20 puta nacionalni.

- Za sve sam se izborio sam, jer nisam imao podršku države. Ono što sam radilo nije se tada sviđalo Komunističkoj partiji, čak su me jednom i uhapsili i oduzeli mi pasoš i dugo sam bio u istražnom zatvoru.

Otvorio je i prvu teretanu u Jugoslaviji, ali ne u Srbiji jer mu nisu dozvolili. Kaže da je tadašnjem režimu naziv "Body building klub" zvučao suviše zapadnjački.

GLEDAOCI JUTARNJEG U SRBIJI OSTALI U ŠOKU! Petar se SKINUO GO u programu uživo! Da li možete da verujete da on ima 70 godina?! (VIDEO)

- Partija se mešala u sve, hteli su da se ono čime se ja bavim zove "atletska gimnastika". Bio sam prinuđen da odem u Ljubljanu i tamo otvorim prvu teretanu - rekao je Čelik, i dodao da je pokrenuo i prvi časopis posvećen bodi bildingu, koji je brzo doživeo veliku popularnost. Nakon toga je pokrenuo proizvodnju sprava za vežbanje, proteinskih koncentrata za sportiste.

Објава коју дели Petar Čelik (@petarcelikfitness) дана 13. Авг 2019. у 5:52 PDT

-  Bio sam progonjen, ali mi u stvari ništa nisu mogli. Čak su me lažno optužili  u dnevniku 1991. objavili da ja fizički obučavam slovenačke teroriste koji ruše Jugoslaviju...Kad je počeo rat 1991. bio sam stalno prijavljen u Ljubljani i tamo sam imao registrovanu delatnost „samostalni izumitelj“, jer je u Sloveniji bilo više sloboda. I oni su me kontrolisali, naravno… ali me nisu ometali u radu, jer sam redovno plaćao veliki porez. Kad je krenuo rat, 1993. sam se vratio u Srbiju. Da bih sačuvao glavu na ramenima, ugasio sam sve moje poslovne aktivnosti i posvetio sam se trenerskom radu. Radio sam i na sebi, kako bih mogao ići na velika međunarodna takmičenja.Tako je i danas… - rekao je Čelik, koji je svojevremeno trenirao i sa Arnoldom Švarcenegerom.

Објава коју дели Petar Čelik (@petarcelikfitness) дана 13. Апр 2019. у 11:32 PDT

Ovaj sportista oprobao se i u politici, ali je ubrzo, kako kaže, shvatio da je sve to nameštaljka i povukao se. 

Tagovi: