19.11.2019.

13:23

Foto:

Vesti

POPOVIĆ NA Kongresu o satelitskim tehnologijama u Moskvi

- Kosmičke tehnologije i geoprostorni podaci primenjuju se da olakšaju posao poljoprivrednicima, da omoguće bezbedniji i jeftiniji transport, da javne servise koje pružaju državne službe učine jeftinijim i efikasnijim. Osnov za razvoj ovih tehnologija leži u digitalizaciji i inovacijama, a u centru njihove primene nalazi se običan čovek i njegova potreba da maksimalno optimizuje vreme i napore u izvršenju svakodnevnih obaveza - rekao je Popović.

On je istakao da je Ruska Federacija značajno odmakla u ovoj oblasti i da danas razvija satelitske i geolokacijske servise koje koristi ceo svet.

Želimo da razvijamo ovu oblast u Srbiji po uzoru na naše ruske partnere, ali istovremeno razvijamo najbolje odnose sa svemirskim agencijama i kompanijama u Americi, Evropi i Kini -rekao je Popović.

Informer

Dodao je da Srbija želi da oblikuje svoju budućnost kroz razmenu digitalnih informacija i znanja, da podržava konkurentnost i inovativnost malih i srednjih preduzeća i promoviše rastuće mogućnosti novih tehnologija.

Popović je podsetio da Srbija ostvaruje odlične rezultate na polju digitalizacije i primene novih tehnologija, pre svega zahvaljujući izvanrednoj inženjerskoj bazi.

- Naš inovacioni ekosistem prepoznat je u svetu po globalnim šampionskim kompanijama u razvoju softvera za analizu podataka u geoprostornim sistemima, biomedicini, u gejmingu, blokčejnu, kretivnoj industriji, veštačkoj inteligenciji, pametnim gradovima - rekao je Popović.

Informer

Međunarodni kongres "Era - Glonaš" jedna je od najvećih platformi za diskusiju u Ruskoj Federaciji za razmenu iskustava, pronalaženje rešenja i konsolidaciju napora za unapređenje bezbednosti saobraćaja, stvaranje inteligentnih transportnih sistema i razvoj informacionih i navigacionih tehnologija u cilju poboljšanja kvaliteta života građana.

Događaj okuplja predstavnike državnih, javnih i komercijalnih organizacija, partnera iz evropskih zemalja i zemalja članica Evroazijske ekonomske unije.

Informer

Na otvaranju kongresa pored ministra Popovića govorili su i Sergej Ivanov, specijalni izaslanik predsednika Ruske Federacije za zaštitu životne sredine, ekologiju i saobraćaj, Evgenij Ditrih, ministar saobraćaja Ruske Federacije, kao i Igor Levitin, savetnik predsednika Ruske Federacije i član Upravnog odbora kompanije "Glonas".

U srpskoj delegaciji nalaze se i predstavnici Auto-moto saveza Srbije koji učestvuju u radnom delu Kongresa, tokom kojeg će čelnicima ruskih regiona predstaviti savremeni softver za upravljanje bezbednošću u saobraćaju koji je razvijen u Srbiji.
 

Tagovi: