18.12.2019.

18:42

Foto:

Vesti

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA NAĐ BELI! Počast hrabrom profesoru fizičkog vaspitanja iz Novog Sada

Bela je poginuo kao pripadnik JNA 1992. godine, a počast su mu odali i pipadnici Vojske Srbije, kao i sadašnji i bivši učenici i profesori te škole. 

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić je posebno istakao da su odbornici odluku o postavljanju spomen - ploče doneli jednoglasno, bez ijednog glasa protiv i bez ijednog uzdržanog glasa.

- To je samo dokaz da u Novom Sadu svi imamo osećaj za pojedinačne žrtve kada je u pitanju domovina. Danas se sećamo Nađ Bele i znamo koliki bol svih ovih godina ima njegova porodica - rekao je  Jelušić.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević kazao je da osećanjem dužnosti pokazujemo da nismo zaboravili one koji su sebe žrtvovali za vrednosti koje i danas ne blede.

Informer

- Nađ Bela nas je ujedinio kao odbornike, kulturne delatnike, profesore i kao ljude koji nisu zagledani samo u smisao determinisan našom žrtvom u velikim idejama nego, pre svega, inspiriše nas da budemo dobri, plemeniti i uvek spremni da u izazovu pokažemo vrline - kazao je Milošević. 

Inicijativa za postavljanje spomen-ploču potekla je od Društva nastavnika fizičkog vaspitanja  i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a predsednica Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Helena Vinaji Tarabić istakal je da je Nađ Bela svoj radni vek proveo u školi odgajajući generacije mladih, vaspitao ih i starao o životu i duhovnom vaspitanju.

Završena izrada mozaika oltara i centralnog dela Hrama Svetog Save u Beogradu

- Vodeći se načelima koje svi poštujemo, da smo mladima učitelji i vaspitni uzori, kolega Nađ održao je i najveću lekciju, položivši život za državu. Nadamo se da će ova spomen-ploča bar na trenutak utešiti njegovu porodicu, a sve nas nadahnuti i opominjati da je rat najstrašnija ljudska tvorevina, a život svakog čoveka neprocenjiv - poručila je Vinaji Tarabić.

Tagovi: