07.02.2020.

18:46

Foto:

Vesti

SZO: Ne mogu se predvideti razmere širenja koronavirusa

Jašarević je za B92 rekao da SZO "prati epidemiju koronavirusa svakog trenutka i radi 24 sata sa mrežom naučnika, medicinara, istraživača, vladama, stručnjacima i partnerima iz javnog i privatnog sektora, kako bi koordinisala adekvatan odgovor na koronavirus".

- SZO veruje da je i dalje moguće prekinuti širenje virusa, ako bi države preduzele jake mere, kako bi bolest bila otkrivena u ranim fazama, izolovana i tretirana, i kada bi promovisale mere distanciranja u društvu srazmerne riziku - rekao je Jašarević.

On je dodao da ne postoje posebni tretmani za ovaj tip koronavirusa, koji bi bili bazirani na kliničkim instraživanjima, niti vakcina.

- Postoje terapije koje se i dalje ispituju, sada su u formi posmatranja i klinickog ispitivanja za zaražene pacijente, a SZO pomaže koordinaciji sa spektrom partnera i vodi sistematični pristup ocenjivanju potencijalnih tretmana i razvijanju glavnih kliničkih protokola koji su potrebni da se ovaj posao ubrza na globalnom planu - rekao je Jašarević.

On je dodao da SZO preporučuje uključivanje u nasumična kontorilisana ispitivanja radi testiranja efikasnosti i bezbednosti.

- Glavni globalni klinički plan za istraživanje i postavljanje prioriteta terapija je u toku, ali zasad nema vakcina protiv 2019-nCoV. Njihovo pravljenje je u toku, tako da klinička ispitivanja mogu da počnu za tri ili četiri meseca. SZO će objaviti početnu prioritetizaciju vakcina koje se sada razvijaju, a koje bi mogle da budu deo ispitivanja - naveo je portparol SZO.

Ukazao je da se o virusu ne zna mnogo, ali se zna da je jedan odsto slučajeva zaraženih u zemljama izvan Kine, a 99 odsto u Kini.

On je dodao da se mere koje je SZO objavila pošto je proglasila javnu zdravstvenu opasnost na međunarodnom nivou odnose na putovanje, trgovinu, karantin, trijažu i tretman.

- SZO može da pozove države na odgovornost kada je neophodno da dostignu ove globalne standarde - rekao je Jašarević.

On je naveo da s Konom, iz koje je novi koronavirus potekao, SZO sarađuje od pocetka izbijanja epidemije i da se zvaničnici SZO redovno sastaju s kineskim zdravstvenim radnicima radi boljeg razumevanja kliničkih i laboratorijskih istraživanja epidemije.

- Eksperti SZO iz kancelarije u Kini, regionalna kancelarija i sedište SZO podržavaju napore i odgovor Kine. Kina direktno radi s nama kroz naše ekspertske mreže i deli detaljne informacije o uspostavljenim merama, epidemiološkim i biološkim istraživanjima, rekstricijama putovanja i preventivnima mera preko zvanicnih kanala - zakljucio je Jašarević.

Tagovi: