19.02.2020.

14:35

Foto:

Vesti

RASREŠENJE I KRIVIČNA PRIJAVA DIREKTORU CENTRA ZA SOCIJALNI RAD! Utvrđeno 5 propusta u slučaju dece iz Alibunara!

Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku završila je nadzor u Centru, na osnovu kojeg je konstatovano 5 propusta u radu Centra. 

- Na osnovu utvrđenog Komisija konstatuje da će se protiv odgovornog lica Centra - direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivične odgovornosti, da će biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih - stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom ?omore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika - saopštio je Pokrajinski Sekretarijat.

SUDBINA 6 BRAĆE I SESTARA RASPLAKALA JE SRBIJU, a jutros su stigle LEPE VESTI

Oni dodaju da će pokrenuti inicijativu da se direktor Centra smeni:

- Pored postupaka krivične odgovornost Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Informer

Kako saznajemo, Skupština opštine Alibunar, nakon što dobije inicijativu za razrešenje direktora Centra, odlučiće da li će on biti razrešen samo sa mesta direktora a ostati da radi u Centru, biti prebačen na čelo nekog drugog centra ili će dobiti otkaz.   

U zapisniku i izveštaju inspekcije, koji je dostavljen pokrajinskom sekretaru Predragu Vuletiću, navodi se 5 propusta zaposlenih u centru i direktora:

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva - Centra za socijalni rad Alibunar;

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva;

3.  Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece:

4.  Direktor Centra za socijalni rad "1.Mart" u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem "maloletno lice (dete) jeste korisnik kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja....."

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima - stručnim radnicima.

Prošle nedelje, u sredu, objavljena je priča o šestoro mališana iz Novog Kozjaka, koji sami žive u trošnoj kući u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami zarađuju da se prehrane, sami peru veš, kuvaju a pritom najstariji među njima ima 16 godina. Majka ih je ostavila, trudna je sa drugim čovekom, a otac je u zatvoru.

Priča o bratu koji živi sa 5 sestara pokrenula je odmah reakcije nadležnih, pa su sutradan obišli Centar za socijalni rad u Alibunaru i decu u Novom Kozjaku.

Odmah je bilo jasno da su u Centru načinjeni propusti. Nadležni u Centru su znali da majka o njima ne brine iako je obećala da hoće, ali su ih prepustili da brinu sami o sebi.

I sam direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević bio je upoznat sa svim tim ali o tome nije obavestio obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obećanje da će se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

- Mi smo primetili da majka decu zanemruje i zapušta, a pošto je cilj da deca žive u prirodnim porodičnim uslovima mi smo dali sve od sebe da se stvore bolje uslovi da ona bude sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu i ja sam bio prisutan kada je davala izjavu, da će ona da bude sa njima i da se od subote vraća kod njih. Na osnovu te izjave mi smo joj organizovali uslove, kupila joj je opština novi "smederevac" da bi joj bilo toplo, obezbedili drva - ispričao je između ostalog Prebiračević.

U Centru je odmah u četvrtak pokrenut stručni i inspekcisjki nadzor. Preliminarni rezultati  odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove. Saopšteno je da je utvrđeno da se porodica već duže vreme nalazi na evidenciji Centra, po više osnova.

- Takođe je konstatovano da od 20. januara kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga konstatovani propusti u radu Centra i utvrđene pogrešne procene u radu sa porodicom  - saopštio je prošle nedelje sekretarijat.

Šestoro dece u noći između četvrtka i petka smešteno je u Dečije selo u Sremskoj Kamenici.

Tagovi: